PRIZNANJE / Europska plosnata kamenica najbolja je u Malostonskom zaljevu: Postala je proizvod sa oznakom izvornosti EU

Za uzgojiti jednu kamenicu potrebno je dvije do tri godine

25.10.2020.
8:59
VOYO logo

Može se jesti s gradela ili pohana, a najbolja je friška ravno iz mora. Uz pokoju kapljicu limunovog soka Ostrea edulis postaje prava delcijia. Njen okus je toliko specifičan da je postala prvi morski proizvod sa zaštićenom oznakom izvornosti Europske unije, a takav okus ima samo u jednom hrvatskom zaljevu.

Oznaka izvornosti

Prvi morski proizvod sa zaštićenom oznakom izvornosti Europske unije i 28 hrvatski proizvod s takvom oznakom uzgaja se u Malostonoskom zaljevu.

''Europska plosnata kamenica Ostrea edulis uzgaja se i u drugim područjima u Europi, ali ovdje je specifična baš zbog svog ukusa, zbog omjera slatke i slane vode, salinitet u Malostonskom zaljevu'',  kazao je Mario Radibratović, uzgajivač kamenica.

Dobivanje važnog certifikata pokrenula je udruga 'Stonski školjkari'. U projekt s Ministarstvom poljoprivrede ušli su još 2015. godine. Oznaka izvornosti školjkarima bi trebala omogućiti lakši plasman, a kupcu jamstvo kvalitete.

''Nakon dvije godine smo uspjeli oznaku ishodovati na nacionalnoj razini - to je takozvana prijelazna oznaka. I još dvije, dvije i pol godine smo se borili s Europskom komisijom'', izjavio je Vedran Kunica, voditelj projekta zaštite izvornosti malostonske kamenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nemaju kome izvoziti /

Turista je malo, a domaći je rijetko jedu: Uzgajivači kamenica na mukama - sav trud mogu baciti nazad u more

Image
nemaju kome izvoziti /

Turista je malo, a domaći je rijetko jedu: Uzgajivači kamenica na mukama - sav trud mogu baciti nazad u more


Za uzgojiti jednu kamenicu potrebno je dvije do tri godine, a godišnje ih u Malostonskom zaljevu bude oko 5 milijuna. Najviše ih okuse strana nepca.

''Čak bi rekao da jedan dobar dio tih turista u Ston dođe prvenstveno radi kamenice, a onda radi zidina, solane i vina'', rekao je Tomislav Šare, voditelj restorana u Stonu i uzgajivač kamenica.

Koliko je Malostonska kamenica ustvari dobra, najbolje ćete saznati kada je probate. U dobroj turističkoj sezoni u samo jednom restoranu dnevno ih se pojede oko tisuću.
S novim priznanjem kvaliteta kraljice školjaka ostat će neupitna sve dok je čistog Malostonoskog zaljeva.

''Ako izgubimo Malostonski zaljev izgubit ćemo malostonsku kamenicu, izgubit ćemo ostale školjkaše izgubit ćemo školjkare, izgubit ćemo tisuću godina tradicije uzgoja'', izjavio je Kunica.

Time bi na gubitku bila ne samo županija, već cijela Hrvatska. Jer Malostonska kamenica na ponos je čistog okoliša, a u slast svih gurmana!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo