Što se događa na Velesajmu!? / Evo što kažu o 'visokom, bahatom tipu' u majici 'International police association' koji 'viče na ljude' na cijepljenju

Image
Foto: Željko Lukunić/Pixsell

Odgovor Civilne zaštite Grada Zagreba nije razjasnio puno, ali je otvorio jedno vrlo zanimljivo pitanje

31.7.2021.
7:37
Željko Lukunić/Pixsell
VOYO logo

Dočekali smo i to!

Niti dva puna tjedna otkako smo poslali upit nadležnima u Gradu Zagrebu za postupanje Civilne zaštite Grada o tome tko je "visoki, bahati tip u majici International police association koji viče na ljude" koji su se došli cijepiti na Velesajmu u Zagrebu, dobili smo odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgtovor je otprilike da ili nemaju pojma o takvom čovjeku, ako postoji, ili takav čovjek uopće ne postoji.

Sve je počelo tako što nam se u redakciju javilo nekoliko građanki i građana koji su se žalili na katastrofalan tretman 29. lipnja i 5. i 8. srpnja, opisujući da su tih dana mahom stariji i građani s invaliditetom čekali na na cijepljenje u redu na suncu, doduše sad i uz boce s vodom, iako ne baš najhladnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Našoj redakciji je bilo zanimljivo to što su opisi redom uključivali i opisa čovjeka koji je, hm, bi angažiran na uvođenju reda, srednjih godina, preko 50, ćelav, tamnije puti od sunca, crna majica s natpisom "International police association"...

Image
Građani se tuže na maltretiranje /

Cijepljenje na Velesajmu: Tko je 'visoki, bahati tip' u majici 'International police association' koji 'viče na ljude'?

Image
Građani se tuže na maltretiranje /

Cijepljenje na Velesajmu: Tko je 'visoki, bahati tip' u majici 'International police association' koji 'viče na ljude'?

Čitatelji koji su nam se javili, najčešće su ga izdvajali kao onoga koji se "izderava na civile" i pred "oko 100 osoba" na vrućini "daje instrukcije svojim kolegama da nikoga ne puštaju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije su nas već, nakon upita, iz Stožera civilne zaštite MUP-a i iz PU zagrebačke uputili na Civilnu zaštitu Zagreba. Na ove smo, pak, čekali malo duže, ali evo...

"Na Zagrebačkom velesajmu raspoređeno je 14 pripadnika Civilne zaštite Grada Zagreba koji su mobilizirani sukladno Zakonu o sustavu civilne zaštite. Svi mobilizirani pripadnici imaju službene oznake pripadnika civilne zaštite koje su vidljivo istaknute", stoji u odgovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A takav odgovor znači da su ili lagali naši čitatelji, nekoliko njih, da mnogi na Velesajmu nisu imali "vidljivo istaknute službene oznake", nego upravo suprotno, ili laže netko drugi...

"Uloga mobiliziranih pripadnika  CZ je osiguranje protočnosti građana na cjepnom punktu, te provođenje epidemiološke mjera - mjerenja temperature, dezinfekcije ruku i održavanje razmaka među građanima", stoji dalje u odgovoru CZ-a ZG-a, vjerojatno kao odgovor na dijelove pritužbi građana koji tvrde da je jedan od ljudi angažiranih na održavanju reda, kad se pokazalo da su građani stigli u vrijeme pauze, vikao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne puštaj nikog!"

"Ne puštaj nikog'! Nek' čekaju na suncu i nek' je red do Borovja!"

"Bez obzira na vanjsku temperaturu, mjerenje tjelesne temperature, dezinfekcija ruku i održavanje razmaka su epidemiološke mjere koje se moraju provoditi", navodi se dalje u odgovoru iz gradske ustanove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pripadnici Civilne zaštite Grada Zagreba imaju jasne upute o postupanju u slučaju bilo kakvog agresivnog ponašanja prema njima ili građanima koji čekaju cijepljenje, a kada su obvezni  kontaktirati  službenike Policijske uprave zagrebačke i pozvati ih na intervenciju te izbjegavati bilo kakav sukob s građanima."

Potonji pasus se po tematici očito ima odnositi na to da je jedan od naših čitatelja ustvrdio da je on bio taj koji je zvao policiju, što je policija potvrdila, nakon što se posvadio s osobama iz osiguranja na Velesajmu. Građanin je tvrdio da su ga vrijeđali, pa je i on njih, da su ga napali, da je potom on, a ne oni zvao policiju, te da je prekršajno kažnjen na kraju on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ured nije zaprimio službenu informaciju iz Policijske uprave zagrebačke o prijavama pripadnika civilne zaštite zbog svog ponašanja na Zagrebačkom velesajmu."

Taj dio odgovara onome što navodi policija, da nisu postupali protiv nikoga iz osiguranja na Velesajmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antivakseri dolaze i provociraju

"Ono što je zamijećeno na Velesajmu jest da nekoliko protivnika cijepljenja dolazi s ciljem provokacije građana na cijepljenju kao i svih službenih osoba koje rade na cjepnom punktu", stoji dalje u odgovoru kao vrlo zanimljiv podatak o antivakserskom ometanju cijepljenja.

Sljedeći korak naše redakcije bit će da provjerimo u PU zagrebačkoj koliko puta su ih iz Civilne zaštite Grada Zagreba zvali na intervencije kako bi se građane koji su se došli cijepiti, spasilo od provokacija od strane teoretičara zavjera i sličnih, jednako kao i službene osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo zbog takvih situacija voditelji civilne zaštite na svim cjepnim punktovima imaju jasan naputak Ureda za upravljanje u hitnim situacijama: Da u svim situacijama zadrže mirnoću i da u slučaju bilo kakve verbalne ili ine agresije ODMAH pozovu pripadnike PUZ-a na intervenciju. Da na cjepnim punktovima postupaju pažljivo i obavljaju samo dužnosti za koje su mobilizirani. Da za vrijeme dok su dežurni na sebi imaju vidljivo istaknute oznake pripadnika Civilne zaštite Grada Zagreba", podvukli su dalje u odgovoru:

"Prema dostupnim informacijama, ne raspolažemo identitetom niti jednog mobiliziranog pripadnika civilne zaštite koji bi radio ekscese na cjepnom punktu Zagrebački velesajam, niti da je osoba koja se posebno spominje između ostalog kao osoba koja 'ima crnu majicu s natpisom 'Internacional police association', bez drugih vidljivih oznaka', pripadnik civilne zaštite."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo