SRBIMA NEZANIMLJIVI / Evo što o predsjedničkim izborima pišu naši susjedi

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Izbori u Hrvatskoj nisu niti na jednoj naslovnici vodećih beogradskih dnevnih listova, dok nešto detaljnije o glasovanju za budućeg predsjednika Hrvatske i zbrajanju rezultata izvješćuju elektronički mediji.

29.12.2014.
10:38
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Gotovo svi mediji u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak su izvijestili o tijesnom ishodu prvog kruga izbora za predsjednika Hrvatske svrstavajući tu vijest među najvažnije iz inozemstva.

Iako bez posebnih komentara bosanskohercegovački dnevni listovi izvještavaju kako je razlika u postotku osvojenih glasova između aktualnog predsjednika IveJosipovića i njegove glavne protukandidatkinje KolindeGrabar-Kitarović iznenađujuće mala te kako to unosi neizvjesnost u najavljeni drugi izborni krug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grabar-Kitarović i Josipović izjednačeni", veliki je naslov na prvoj stranici sarajevskog "Oslobođenja" uz tekst u kojemu ovaj list svoje čitatelje izvještava o izborima i prebrojavanju glasova.

"Dnevni avaz" prenosi i kratki komentar bivšeg hrvatskog predsjednika StjepanaMesića o tome hoće li se izbor između Josipovića i Grabar-Kitarović odraziti na BiH. Mesić drži kako Hrvatska bez obzira na to hoće li se mijenjati predsjednika mora imati konstantan odnos prema BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što, ne samo predsjednik, već i Hrvatska kao država mora uraditi jeste da stane pred međunarodnu zajednicu sa zahtjevom da BiH što prije ostvari svoje strateške ciljeve, a jedan od njih je ulazak u EU. Treba pomoći da ta država ispuni što prije uvjete, da ostvari standarde i da bude dio europske obitelji. Jer samo to će biti garancija opstanka BiH", kazao je Mesić.

I slovenski mediji navode da će drugi krug biti neizvjestan zbog minimalne razlike između aktualnog predsjednika Ive Josipovića i HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović u prvom krugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodeći slovenski mediji poput ljubljanskog "Dela" i portala televizijske postaje POP-TV agencijske vijesti s rezultatima prvog kruga donose po naslovom "Predsjednička utrka u Hrvatskoj sada tek započinje" jer se očekuje da će zbog tijesne razlike nastavak kampanje u nastojanju da se privuče što više birača biti življi.

Prenoseći ocjene hrvatskih analitičara, slovenski mediji navode da je pravo iznenađenje izbora uspjeh mladog kandidata IvanaSinčiča, dok je veliki neuspjeh doživio MilanKujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, podsjećaju da su se pogrešnima pokazale predizborne prognoze kako će aktualni predsjendik Josipović steći veću prednost pred Kolindom Grabar-Kitarović već u prvom krugu.

S druge strane, predsjednički izbori u Hrvatskoj nisu izazvali veliku pozornost u srbijanskoj javnosti, ali svi mediji poglavito elektronički, izvješćuju o drugom krugu ukazujući na malu razliku u postocima glasova koje su osvojili aktualni predsjednik IvoJosipović i njegova protukandidatkinja KolindaGrabarKitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbori u Hrvatskoj nisu niti na jednoj naslovnici vodećih beogradskih dnevnih listova, dok nešto detaljnije o glasovanju za budućeg predsjednika Hrvatske i zbrajanju rezultata izvješćuju elektronički mediji.

Navodeći podatke Državnog izbornog povjerenstva (DIP), Radio-televizija Srbije (RTS) istaknula je da “veliko iznenađenje ovih izbora predstavlja 25-godišnji IvanSinčić iz organizacije Živi zid, koji je osvojio 16,44 odsto glasova".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekapitulirajući jučerašnji izborni dan u Hrvatskoj, RTS u jutarnjem programu izdvaja kako je poraženi MilanKujundžić iz Saveza za Hrvatsku pozvao svoje pristaše da 11. siječnja glasuju za Grabar Kitarović, te poruku Ivana Sinčića da njegovi glasači ne sudjeluju u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Po ocjeni srbijanske nacionalne televizije upravo bi Sinčićev poziv svojim biračima da se suzdrže od glasovanja mogao presudno utjecati na pobjednika predsjedničkih izbora u drugom krugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo