BORBA ZA PRAVA ŽENA / fAKTIV: 'Zahtijevamo ukidanje tzv. priziva savjesti i ostavku Milana Kujundžića'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Tko će odgovarati za činjenicu da je ženi rađen zahvat na unutarnjem organu bez anestezije?

26.3.2019.
15:08
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Feministički kolektiv fAKTIV, organizatorice najvećeg prosvjeda za ženska prava u Hrvatskoj Noćnog marša za osmi mart, oštro je osudio medicinske radnike i radnice koji izražavaju priziv savjesti kada je u pitanju žensko reproduktivno zdravlje. 

Navodeći slučaj anesteziologa koji je odbio raditi posao za koji je plaćen pa je stoga ženi pobačaj izvršen na živo, bez anestezije, još je jedan u nizu pokušaja da se ženama ograniči pristup pravu na prekid trudnoće, pri čemu je ovaj posebno okrutan, upozorile su feministkinje i postavile niz pitanja: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko će odgovarati za činjenicu da je ženi rađen zahvat na unutarnjem organu bez anestezije?
Hoće li Hrvatska liječnička komora i Ministarstvo zdravstva opet proglasiti da je sve bilo "po pravilima struke"?
Znate li da do sada u Hrvatskoj ni jednom liječniku zbog propusta nije trajno oduzeta licenca i da je zabilježeno samo 10 do 15 slučajeva privremenog oduzimanja licence - kako za etičke tako i za stručne propuste?
Hoće li netko ispitati kako je moguće da zdravstveni radnici i radnice imaju problema na radnom mjestu zbog toga što ne odbijaju raditi svoj posao, odnosno ne ulažu priziv savjesti?
Hoće li netko odgovarati za kršenje zakona RH, prema kojima su bolnice i ljekarne dužne organizirati rad na način da priziv savjesti ne ometa rad zdravstvene ustanove ili ljekarne u cjelini?

"Godine 2015. Ministarstvo zdravlja dalo je naputak bolnicama da osiguraju zdravstvene radnike i radnice koje ne ulažu priziv savjesti, nego rade svoj posao. Međutim, od izbora i dolaska na vlast konzervativne političke opcije, situacija se pogoršala. Podsjećamo da 58 posto ginekologa i ginekologinja odbija obavljati pobačaj, a priziv savjesti je toliko ukorijenjen da je u nekim bolnicama institucionaliziran. U zagrebačkom Svetom Duhu, u Našicama, Požegi, Vinkovcima i Virovitici svi ginekolozi i ginekologinje odbijaju obavljati pobačaj. Svi oni odbijaju raditi svoj posao, svi oni svakodnevno ženama uskraćuju njihovo temeljno pravo na zdravstvenu skrb. Ne radi se zapravo ni o kakvoj savjesti, već o bezobzirnom i bezobraznom pokušaju da nam oduzmu pravo na vlastita tijela i živote", upozoravaju iz fAKTIV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Brojne prizivače 'peče savjest' zbog abortusa, kontracepcije i MPO-a u javnim bolnicama u jutarnjoj smjeni, dok u popodnevnim satima 'zaboravljaju' na svoja etička uvjerenja i u privatnim klinikama ilegalno, po mnogo većoj cijeni, obavljaju pobačaje. Nadalje, zdravstveno osoblje koje se ne priziva postaje stigmatizirano u svojim radnim kolektivima što je ozbiljan problem s kojim se Ministarstvo zdravstva Milana Kujundžića i Hrvatska liječnička komora odbijaju baviti. Bitno je istaknuti i još jednom ponoviti da je trend priziva savjesti prilikom vršenja medicinskog zahvata prekida trudnoće, kao i odbijanja izdavanja kontracepcije, počeo uzimati maha u posljednjem desetljeću po receptu konzervativnih skupina u društvu, kako na političkom, tako i na civilnom polju, uz zdušnu podršku crkve", ističe fAKTIV.

''Pobačaj mora biti legalan, besplatan i ne smije ovisiti o takozvanom prizivu savjesti. Zdravlje nije roba. Žene nisu roba. Poručujemo da nećemo dopustiti da se pravo na pobačaj, koje su žene davno izborile, dovodi u pitanje. Zahtijevamo ostavku ministra Kujundžića, ali prije svega - osim besplatnog pobačaja i kontracepcije, zahtijevamo ukidanje takozvanog priziva savjesti, zahtijevamo rušenje mita o obitelji kao zajednici isključivo muškarca i žene s ciljem reprodukcije, zahtijevamo uvođenje na znanstvenim činjenicama utemeljenog seksualnog odgoja u škole'', opetovale su članice kolektiva fAKTIV zahtjeve s ovogodišnjeg osmomartovskog Noćng marša, na kojem je, kako podsjećaju, sudjelovalo više od 7.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo