OBNOVA ZGRADE / Fakultet političkih znanosti na dvije godine zatvara svoja vrata. Sele na privremenu lokaciju: 'Vezani smo za ovo mjesto'

Fakultet političkih znanosti u Zagrebu seli se na privremenu lokaciju dok se ruševna i stara zgrada ne obnovi od potresa

22.1.2022.
7:30
VOYO logo

Žuta naljepnica na ulazu znači da oko 1500 studenata, profesora i osoblja mora pronaći novi dom. Neugledna zgrada u kojoj je Fakultet političkih znanosti bio punih 60 godina, dobit će novo ruho jer ju je nagrizlo vrijeme, ali i potres.

"Mi smo imali statičkih problema, ojačavali smo stubište, kao što možete vidjeti imamo problema s dijelom armature, napuknuće zidova", objašnjava Đana Luša, prodekanica za nastavu FPZG-a.

Iako i drugi fakulteti vape za obnovom, ovaj je poseban. Ima samo 8 predavaonica koje više nalikuju učionicama. U njihovim WC-ima vlada rodna ravnopravnost, a na ulazu fakulteta svečana je tabla pored koje se fotografiraju novopečeni magistri i bakalari. No zidovi FPZG-a imaju dušu.

Image
noviteti u obrazovanju /

Zagreb uvodi građanski odgoj kao pilot projekt u 30 škola , ali i predmet 'Škola i zajednica': Evo o čemu se radi

Image
noviteti u obrazovanju /

Zagreb uvodi građanski odgoj kao pilot projekt u 30 škola , ali i predmet 'Škola i zajednica': Evo o čemu se radi


"Ja kad sam tek upisala faks sam si mislila di sam ja ovo došla, šta je ovo. Ali kad je došao taj dan meni je užasno žao. I tak je nekak ono, mala zgrada, svi se znamo. Ne znam evo, sad ću se rasplakat", priča nam Kristina Livaja, studentica 3. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na FPZG-u studirali su brojni uglednici. Kolinda Grabar-Kitarović još je na doktoratu, a bivše studente možete sresti doslovno na svakom koraku.

"Bilo je to sada već davne 1987. A kako je izgledalo? Otprilike isto kao i danas. Ovi prozori tu je bila referada, vjerujem da je još i dan danas," kaže Davor Stiplošek, vozač taksija kojega smo sreli pred ulazom u Fakultet.

A u podrumu je pokrenuta televizija, simbol ovog fakulteta.

"Ja sam emotivno vezana za ovu zgradu, za ovaj podrum gdje smo počeli, od ničeg, doslovno od ničeg. I onda stvorili TV Student, studentski medij koji emitira. Iz kojeg svake godine izađe grupa novinara koji se zapošljavaju u našim medijskim kućama", ponosno govori Tena Perišin, profesorica i voditeljica Televizije Student.

A kada se vrate iz privremenog prostora u Importanne Galeriji, ovdje bi trebao biti novi televizijski, a na vrhu zgrade novi radijski studio koji baš ne izgleda, ali zvuči, reprezentativno.

Danas je bio zadnji dan predavanja i kolokvija, koferi i kutije za selidbu su spremni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preko sto uvezenih diplomskih radova koji su kolegice i kolege vaši u proteklih 20-ak godina diplomirali", kaže Lidija Kos-Stanišić, profesorica na FPZG-u.

Zgrada bi se trebala obnoviti europskim i državnim novcem. Tako će ovi mladi ljudi konačno imati adekvatne uvjete za učenje kako bi izlaskom iz ove zgrade postali još bolji medijski profesionalci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo