KATEDRALA NAKON POTRESA / Fascinantan pothvat alpinista: Bezbrižno su sjedili na križu dok je dizan na više od 100 metara visine

Čak su i ptice jutros bile niže

29.5.2020.
21:00
VOYO logo

Vjetar je utihnuo i sve je bilo spremno za početak akcije odgađane dva mjeseca. Nešto prije šest sati ujutro ponovno je zasjao veliki zlatni križ i na južnom tornju zagrebačke katedrale koji je srušio potres. Ovime je završena prva faza obnove jer uskoro kreće postavljanje skele u apsidi katedrale kako bi se skinulo vitraje. 

Image
posljedice potresa /

FOTO Postavljen zamjenski križ na južni toranj zagrebačke katedrale

Image
posljedice potresa /

FOTO Postavljen zamjenski križ na južni toranj zagrebačke katedrale

Dok je Zagreb još spavao, oni su radili. Ranom zorom krenulo je postavljanje križa na južni toranj zagrebačke katedrale. Oko 5:30 hrabri alpinisti su sjeli na križ i krenuli 100 metara u vis. Čak su i ptice jutros bile niže. Plan je bio da se križ postavi i prije, ali jak vjetar to nije dozvoljavao. Operacija je jutros završena.

''Jako je zahtjevno, dižete ljude, velika je visina, stalno je vjetar. Uvijek morate biti oprezni jako. Dizalica počne - lijevo, desno - dosta se jako cima. Nije baš ugodno, ali izdrži se'', podijelio je svoje iskustvo dizaličar Dalibor Bezik, koji je upravljao dizalicom i na vrh dizao križ i alpiniste.

Dizalica koja je ispred katedrale parkirana gotovo dva mjeseca, sutra odlazi.

''Dečki su se popeli zajedno s križem gore, to nismo radili s košarom, nego s dizalicom zato što smo imali ograničene mogućnosti s dizalicom i ne bismo to uspjeli tako napraviti. Direktno je išlo s dizalicom i uspješno smo to postavili. Sad se postavlja i zateže i kugla s čeličnom sajlom'', objasnio je glavni projektant obnove katedrale Damir Foretić.

I tako je završena prva faza. U južnom tornju ostalo je oko pet kubika kamena kojeg treba počistiti i spustiti.

''Ono što nam sad slijedi su radovi na južnom i sjevernom zvoniku gdje je došlo do nekakvih ispadanja i rekao bih lomova. Pogotovo na južnom zvoniku. Pogotovo na južnom jer kad se dogodio udar stvorili su se ti pomaci od tih nekoliko elemenata koje moramo ponovno pričvrstiti'', objasnio je Foretić

Radovi koji se sada obavljaju su zapravo sanacija, a ne obnova. Uskoro na red dolazi i skela koja će se postaviti kako bi se demontirale vitraje. Križevi koji su postavljeni na tornjeve teški su svaki oko tonu. Izrađivani su tri tjedna, obojani su zlatnom bojom i bit će privremeni. Kad se završi obnova srušenih dijelova tornjeva bit će zamijenjeni pozlaćenim. zamjenski križevi izrađeni su u bravariji koju je RTL-ova ekipa prva posjetila.

''Dugačak je vani dio koji će stajat iznad tornja šest metara, ruke su mu raspon dva i pol metara. U toranj ulazi 2,5 metra do stabilizator. Ukupna težina s poklopcima je oko 2,5 tone'', objasnio je vlasnik bravarije Ivan Pehnec.

Prisjetili smo se i kako je izgledala jedna od najzahtjevnijih i najatraktivnijih operacija ikad viđenih u Hrvatskoj kada je kontroliranom eksplozijom prije mjesec i pol dana skinut dio sjevernog tornja katedrale kako bi se u visini izjednačio s južnim.

Plato ispred zagrebačke katedrale do nedjelje bi se trebalo raščistiti, a u nedjelju na Dan Majke Božje od Kamenitih vrata i Dan grada Zagreba bit će služena i misa. Na ulazu u katedralu postavlja se podest za oltar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo