riječki Medicinski fakultet / Fekalna biobanka u Rijeci bit će spas za mnoge! Jedini problem je dostupnost zdravih uzoraka

Ovakve biobanke nema od Rijeke do Rima

24.8.2021.
7:00
VOYO logo

Prvi u Hrvatskoj i jedini u okruženju riječki Medicinski fakultet uspostavio je fekalnu biobanku! Možda zvuči čudno, ali samo laicima koji ne znaju koliko se širok spektar liječenja time otvara.

Zahvati se već rade

Naime, česta primjena antibiotika pojedinim pacijentima drastično uništava crijevnu floru što izaziva niz komplikacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakve biobanke nema od Rijeke do Rima. U komorama na Medicinskom fakultetu, na minus 80, čuvaju se filtrati zdrave stolice za transplantaciju čija je svrha normalizacija infekcijom uništene crijevne flore. Zahvati u riječkom KBC-u već se rade, ali problem je dostupnost zdravih uzoraka.

„Klostridija je jedna bakterija koja je inače prisutna u našim crijevima međutim zbog pretjerane upotrebe odnosno zloupotrebe antibiotika, na neki način mi smo u zadnjih desetak godina u jednoj pravoj mini epidemiji te klostridijalne infekcije koja uzrokuje teške proljeve kod ljudi koji su uzimali antibiotike“, rekao je Goran Hauser, dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci.

To znači da nestaju dobre bakterije, razvija se infekcija, koju se ranije liječilo drugim antibioticima, ali to pokazalo nedjelotvornim. Fekalna transplantacija učinkovita je u gotovo 80 % slučajeva.

„U trenutku takve infekcije, fekalna transplantacija se zaista pokazala vrlo dobrom terapijom, jeftinom terapijom, uspješnom terapijom koja je evo neke spasila. I kod covid pacijenata također imamo više ove klostridijske infekcije“, kazala je Maja Abram, pročelnica Kliničkog zavoda za mikrobiologiju KBC-a Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
životna bitka dubrovčana /

Pero (44) je bio na rubu smrti zbog covida: 'Izgubio sam 30 kila, a mogao sam samo mrdnuti glavom... I danas hodam sa štakama'

Image
životna bitka dubrovčana /

Pero (44) je bio na rubu smrti zbog covida: 'Izgubio sam 30 kila, a mogao sam samo mrdnuti glavom... I danas hodam sa štakama'


Potrebe za zdravim uzorcima rastu, a donor prolazi stroga testiranja.

„Tražimo nekoga tko nije pio antibiotike, nije imao viroze, nema neke druge crijevne bolesti, neke autoimune bolesti“, izjavila je Abram.

Za uzorke iz riječke biobanke imaju upite iz više domaćih privatnih poliklinika, sklapaju se nacrti ugovora, a cijena po uzorku je do sto eura. Zdravi uzorak umeće se prilikom kolonoskopije.

„U kolon se aplicira stolica, druga mogućnost je aplikacija stolice u gornji dio probavnog trakta. Nestaju proljevaste stolice koje su zapravo glavni simptom zbog čega pacijenti dolaze k nama“, kazala je Irena Krznarić Zrnić, gastroenterologinja Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

Pretpostavka je da se u Hrvatskoj bar 50 pacijenata još uvijek ne liječi na pravi način jer zdravi uzorci do sada nisu bili lako dostupni. S ovom riječkom biobankom broj transplantacija sigurno će porasti. A istraživanja pokazuju da bi se u budućnosti metoda mogla primjenjivati i kod upalnih bolesti crijeva, ulceroznog kolitisa, Crohna, iritabilnog kolona, do neuroloških bolesti. Bit će to spas za mnoge!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo