'ako želiš uštedjeti...' / Filipovićevo ministarstvo prepisalo smjernice Vlade za uštedu energije iz 13 godina stare brošure

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

'Ako želiš uštedjeti, ne smiješ puno trošiti'

30.7.2022.
11:52
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Smjernice za spas od energetske krize koje je Vlada usvojila ovog tjedna praktički su identične onima iz 13 godina stare brošure "200EE savjeta".

Nakon dogovora u Bruxellesu o smanjenju potrošnje energije u susret nikad neizvjesnoj jeseni i zimi, resorni ministar gospodarstva Davor Filipović najavio je kako će Vlada isti tjedan izdati smjernice za postizanje ušteda koje na dobrovoljnoj osnovi mogu poduzeti svi potrošači, kućanstva, javne institucije i industrija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo to prvim korakom u smanjenju potražnje energenata i osiguravanju sigurnosti opskrbe i za građane i za gospodarstvo", kazao je Filipović.

Premijer Andrej Plenković je kazao kako se radi o dokumentu koje je pripremilo Filipovićevo ministarstvo, u suradnji s Institutom “Hrvoje Požar”. Radili su ga, obrazložio je premijer, ljudi koji se u to razumiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do tog je dokumenta došao i Telegram, koji piše da se sukus smjernica sastoji u tvrdnji: "Ako želiš uštedjeti, ne smiješ puno trošiti".

"Perilicu rublja ili posuđa koristite u razdoblju niže tarife" i "Umjesto automobila koristite javni prijevoz", su doslovni citati iz materijala koji je ovog tjedna usvojen na Vladi. Telegram piše i da su ovi savjeti prepisani iz brošure "200 EE savjeta", o tome kako efikasnije koristiti energiju, a koja je izdana u Hrvatskoj u okviru programa Ujedinjenih naroda za razvoj – 2009. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'nakon gospe sve propada' /

Milanović o Filipovićevoj mjeri uštede: 'Ako klimu moramo staviti na 25 stupnjeva, bolje da ju prodamo Romima'

Image
'nakon gospe sve propada' /

Milanović o Filipovićevoj mjeri uštede: 'Ako klimu moramo staviti na 25 stupnjeva, bolje da ju prodamo Romima'

Primjerice, već prva smjernica iz netom usvojenog programa Vlade kaže: "Toplinska ugodnost je stvar navike i osobne percepcije ugodnosti". Smjernica broj 48 iz programa iz 2009. godine, pak, kaže sljedeće: "Toplinska ugodnost je stvar navike i osobne percepcije ugodnosti".

Preporuka 49 iz 2009. godine: "Ako temperaturu koju održavate u prostoru smanjite za samo 1°C, godišnje možete uštedjeti približno 5% energije za grijanje". Trinaest godina kasnije imamo preporuku broj dva: "Ako se temperatura koja se održava u prostoru smanji za samo 1 °C, godišnje se može uštedjeti približno 5 % energije za grijanje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvih smjernica koje glase isto ili gotovo isto kao iz 2009. godine pun je dokument. Jasno, savjeti za uštedu energije prije 13 godina i danas ni ne mogu biti značajno različiti. No, u tome i jest problem – pompozno najavljeni Vladin dokument kojim se slijedi politika EK kako bi se spriječio zimski energetski kolaps – skup je najopćijih mogućih mjesta o uštedi energije.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo