Zadužiti se ili ne? i kad... / Financijski stručnjak u RTL-u Danas otkriva čekati s kreditima ili ne i zbog inflacije i zbog ulaska RH eurozonu 2023.

Image
Foto: RTL

Inflacija je posljedica, objasnio je, i čisto praktičnih uvjeta financijskog poslovanja u pandemiji i stanja u energetici i... Ipak, neke stvari su jasne

12.2.2022.
19:10
RTL
VOYO logo

O kamatama, kreditima i poskupljenjima Ilija Radić je razgovaro s financijskim stručnjakom Hrvojem Japunčićem.

S obzirom na sve uvjete koji su sada na europskom tržištu, je li sada pravo vrijeme za podizati kredit, bilo je prvo što je Radića zanimalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o pandemijskoj inflaciji, a ne o cikličnoj, za što bih rekao da je generirano nedostatkom ponude u pandemijskim uvjetima poslovanja, logistike, distribucije. Zato osobno očekujem da će poboljšanjem pandemijskih uvjeta poslovanja... u idućih nekoliko mjeseci doći do normalizacije, do povećanja ponude, automatski i do ukupnosti koja će regulirati da će inflacijski trendovi u ljeto biti niži", odgovorio je Japunčić i nastavio:

"Ako do takvih trendova dođe na ljeto, na jesen, onda niti Europska centralna banka, ako govorimo iz hrvatske perspektive, neće imati tako jak pritisak da bi podizala kamatne stope. To je odgovor na pitanje da li dizati kredit sad ili pričekati. Mislim da bi trebalo pričekati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A, a bi li bilo isplativo čekati do sljedeće godine kad ulazimo u eurozonu?

"To je sada mrvicu teško za reći. Ali, definitivno kroz nekoliko mjeseci, što se tiče ovog segmenta povećanja ponude, s druge strane specifične situacije u Europi po pitanju energetike, koja je vrlo izražena u izračunima europske, tako i hrvatske inflacije, mislim da će ljeti već biti dosta rješenja i da će ljeti biti vrijeme za konkretnije odluke."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S ulaskom u eurozonu, potvrdio je Japunčić, nestat će valutni rizik podizanja kredita u Hrvatskoj, ali i dodaje:

Image
Koliko je strah opravdan? /

Što s inflacijom? Tko ima kredit od npr. 100.000 eura, a rata poraste 1,5%, izračunali smo koliko bi mjesečno plaćao više

Image
Koliko je strah opravdan? /

Što s inflacijom? Tko ima kredit od npr. 100.000 eura, a rata poraste 1,5%, izračunali smo koliko bi mjesečno plaćao više

"Da živimo u nekom relativno normalnom okruženju, ulaskom u eurozonu došlo bi do snižavanja kreditnog rizika... i kamatne stope imale bi prostor možda čak i za znatnije snižavanje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li na mjestu optužbe iz poslovnog svijeta da Vlada kasni s mjerama ublažavanja posljedica inflacije?

"Uspoređujući djelovanje vlade u protekle dvije godine, puno se više djelovalo nego 2008. kad smo bili svjedocima također velike krize. S druge strane, ako gledamo iz kuta poduzetnika, subjektivno bismo rekli da se kasni. Ako gledamo iz pozicije kućanstva, činjenica je da u energetici imamo definiran dio cijena do 31. ožujka odnosno travnja", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Vlade su zasad najavili tri komponente mjera: vaučeri za najsiromašnije, smanjenje PDV-a i učinak tvrtki na koje se može utjecati, dakle državnih tvrtki. Radića je zanimalo je li to dovoljno i koja od mjera može dati najveći efekt na budžete građana.

"Osobno sam mišljenja da bi u sva tri segmenta trebalo ići možda i malo preko granice visinom subvencijskih ili programa podrške, ali u vremenskom ograničenju. Mišljenja sam da bi to bilo vrlo svrshishodno od veljače do lipnja, a da ćemo u lipnju imati puno bolji okvir oko toga kako s daljnjim mjerama", smatra Japunčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli intervju možete pogledati ovdje:

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo