STIŽE U POSJET / Finska premijerka razgovarat će s Plenkovićem, ali i Milanovićem koji uvjetuje potporu za ulazak te zemlje u NATO

Idućeg tjedna u Madridu se održava NATO summit - a glavna tema je kandidatura za članstvo Švedske i Finske

20.6.2022.
20:43
VOYO logo

U zračnoj luci u Zemuniku njega je dočekao crveni tepih, a sutra će na Pantovčaku predsjednik primiti finsku premijerku Sanna Marin koja lobira za ulazak svoje zemlje u NATO.

Banski dvori potporu su i službeno najavili, a predsjednik Zoran Milanović ju je do sada uvjetovao izmjenama izbornog zakona u BIH, a sada za tu zemlju traži i status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam razgovarao s finskim predsjednikom prije tjedan dana tako da ja ne vjerujem da će tu biti išta drugačije. Finska ima svoje sigurnosne razloge, ima ih i Hrvatska, barem ja mislim da ih ima i ovo je dobra prilika da ova priča koja je krenula s Ukrajinom i Moldavijom da im se da status kandidata, što je jedna nada, dakle o tome treba još puno raditi, da se to dodijeli Bosni i Hercegovini", kazao je Milanović.

Image
Sanna Marin, a onda i Erdogan /

Pred NATO skup, od utorka u Zagrebu jako vruće, stiže premijerka Finske. Ubrzo i Erdogan na balkanskoj turneji

Image
Sanna Marin, a onda i Erdogan /

Pred NATO skup, od utorka u Zagrebu jako vruće, stiže premijerka Finske. Ubrzo i Erdogan na balkanskoj turneji

Da finski predsjednik nema, citiram, blage veze što se događa s BIH Milanović je prije nekoliko dana javno zaključio nakon što je s finskim kolegom telefonski razgovarao, a dan uoči razgovora oči u oči s finskom premijerkom, uz novi uvjet, ima i novu paralelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što Finska ima s Rusijom 1400 kilometara granice tako i Hrvatska ima s Bosnom i Hercegovinom 1000 kilometara, s obzirom da smo članica Europske unije i NATO-a, pa valjda nas se nešto pita. Vidim da su reakcije iz Sarajeva, među ljudima koji me inače nesmiljeno kritiziraju da njihove reakcije nisu bile loše. Zato očekujem da se tu hrvatska vlada i premijer zauzme za to", kazao je Milanović.

Premijer je danas bio u Rigi na Inicijativi triju mora koju Milanović ne podržava, a iz Banskih dvora sutra najavljuju zajedničku konferenciju za novinare premijera Plenkovića i finske mu kolegice, a ministar diplomacije Grlić Radman, koji je doduše sada COVID pozitivan, najavio je da će u ime Hrvatske glasati za članstvo i Finske i Švedske. Uz objašnjenje da BIH uvjeti s tim nemaju veze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanovića će to na sastanku s finskom premijerkom sigurno povezati, no nakon toga najavljeno je tek priopćenje. Istodobno Ured predsjednika priprema se za službeni posjet turskog predsjednika Erdogana koji je protiv ulaska Finske u NATO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo