pet dana do predaje / Fokus Milanovićevih kritika ovaj put bio je Vladin Nacionalni plan oporavka: 'Ovo je potpuno netransparentno i ne znam uopće što se skriva'

Milanović zamjera netransparentnost plana jer smatra da javnost nema pravu informaciju na što će se utrošiti više od šest milijardi eura

24.4.2021.
21:30
VOYO logo

Još je pet dana ostalo do roka kada Hrvatska Briselu mora poslati Nacionalni plan oporavka kako bi dobila europske milijarde. Dok je premijer o Planu sastančio u Vladi, žestoko ga je kritizirao predsjednik Republike.

Sa salamijade u Samoboru Milanović zamjera netransparentnost Plana jer smatra da javnost nema pravu informaciju na što će se utrošiti više od šest milijardi eura. Ni protokol na komemoracijama, ni Vrhovni sud, ni rad DORH-a. Ovog puta je fokus predsjednikove kritike rada vlade bio Nacionalni plan oporavka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da sam premijer u ovoj situaciji, vodio bih računa da to bude što je moguće transparentnije. A ovo je potpuno netransparentno i ne znam uopće šta se skriva. Jer ovakvi događaji vode do toga da ljudi se osjećaju potpuno otuđeno od centara moći. Bruxselles je centar moći. Mi smo u EU ušli, nemojmo se lagati, prvenstveno radi novaca. Ako nismo u stanju iskoristiti, uzeti, ne povući, nije to krava da se vuće za rep, to je novac koji ako uzimaš, moraš dati argumente", rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Image
Reformama do milijardi /

Plan na više od 700 stranica: Vlada je predstavila Nacionalni plan oporavka, no privatni sektor nije zadovoljan

Image
Reformama do milijardi /

Plan na više od 700 stranica: Vlada je predstavila Nacionalni plan oporavka, no privatni sektor nije zadovoljan

U isto vrijeme dok je predsjednik u Samoboru kritizirao Nacionalni plan oporavka, u Banskim dvorima trajao je još jedan u nizu operativnih sastanaka o toj temi. Čovjek s najvišim financijskim ovlastima uzvraća - transparentnije ne može.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema tu nikakve potrebe ili naše namjere za ikakvo skrivanje. To je sve javno i transparentno. Sažetak koji je ja bih rekao srž i suština dokumenta, oko 80 stranica, to nije baš nekakav ono nacrt nečega, stavljen u javnu raspravu, prezentiran socijalnim partnerima i onda u konačnici stavljen na plenarnu sjednicu Hrvatskog sabora", kazao je ministar Zdravko Marić.

Tih 80 do 600 stranica koliko bi konačna verzija trebala imati predsjedniku nisu dovoljni. Smatra da je u procesu izrade trebalo uključiti širu skupinu ljudi.

"Konzultirali smo se s onima s kojima smo se i trebali konzultirati", rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu vam je problem što se tu opet radi o grupi ljudi. Kako se to zove? Bjorn Borg? Ali ne vidim baš da osvajaju Wimbledom pet puta za redom. To ne može raditi par ljudi. To mora bit dostupno većem..to nije pitanje nacionalne sigurnosti i pregovori, ne znam, Roberta Kennedija sa sovjetskim ambasadorom u vrijeme kubanske krize", komentirao je Milanović.

Nije nacionalna sigurnost, ali je prilika za brz oporavak nacije i prijeko potrebne reforme za koje se na dlanu nudi 10 milijardi eura što bespovratnog novca, što jeftinih zajmova. Kratak sadržaj koji je predstavljen u Saboru nije zadovoljio ni oporbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo dobili plan oporavka. Dobili smo tek informaciju o sažetku nacrta", rekla je saborska zastupnica Marija Selak Raspudić.

"Ako imate dokument, pokažite ga. Zašto ga krijete kao zmija noge?", kazala je saborska zastupnica Vesna Vučemilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Toliko je to državna tajna. Valjda zato da ne ugrozimo nacionalne interese ili kako vi to volite reći u HDZ-u zato što ne volimo Hrvatsku", rekao je saborski zastupnik Tomislav Tomašević.

"Jesam ja pred javnosti sada? Jesmo li bili prije toga u Saboru sa socijalnim partnerima? Ne znam što treba. Pitajte malo, intervuirajte koliko je njih pročitalo tih 80 stranica, ajde", kazao je Marić.

Rok za predaju dokumenta je zadnji dan travnja. No, čini se da prije sjednice Vlade u četvrtak na kojoj će premijer predstaviti cijeli dokument neposredno prije nego na njega zalijepi poštansku markicu za Bruxelles nećemo saznati što je točno u njemu navedeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo