Prvi put od 2014. / Fortenova postala vlasnicom 88,1% Mercatora, koji je time prvi put postao njenim integralnim dijelom maloprodaje

Image
Foto: Josip Regović/Pixsell

Novi većinski vlasnik slovenskog Mercatora postala je Fortenova, objavio je njen izvršni direktor Fabris Peruško.

23.4.2021.
14:35
Josip Regović/Pixsell
VOYO logo

"S Mercatorom će nas biti više od 50 tisuća, što znači da je Fortenova najveći privatni poslodavac u regiji", kazao je Peruško na početku obraćanja javnosti povodom toga što je danas 69,57 posto dionica Poslovnog sistema Mercator prebačeno s Agrokora d.d. na Fortenova grupu.

Time je Mercator postao integralni dio poslovnog područja maloprodaje Fortenova grupe, koja je sada vlasnica 88,1 posto Mercatora. Prijenos dionica Mercatora odvijao se istodobno s refinanciranjem Mercatorovog zaduženja kod 55 banaka od strane Fortenova grupe, u ukupnom iznosu od 385 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U cijelosti zamijenila dug Mercatora

U suradnji sa svojim kreditorima HPS Partners i VTB-om, Fortenova grupa je u cijelosti zamijenila Mercatorov dug i tako osigurala neometan prijenos vlasništva Mercatora s kompanije u stečaju na Fortenovu.

Maloprodajna mreža Fortenova grupe od danas se sastoji od oko dvije i pol tisuće prodajnih mjesta Mercatora i Konzuma s ukupno 39 tisuća zaposlenika koji rade na pet tržišta u regiji s gotovo 20 milijuna stanovnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agrokor je dionice Mercatora stekao 2014. godine. Ovime je do kraja implementirana Nagodba vjerovnika Agrokora i zaključen postupak izvanredne uprave.

Image
integracija kompanija /

Počeo postupak prijenosa Mercatorovih dionica na Fortenova grupu: 'S Mercatorom ćemo biti neupitni regionalni tržišni lider'

Image
integracija kompanija /

Počeo postupak prijenosa Mercatorovih dionica na Fortenova grupu: 'S Mercatorom ćemo biti neupitni regionalni tržišni lider'

Fortenova grupa je prošla značajnu transformaciju kapitalne i vlasničke strukture u zadnje dvije godine i očekuje da će ovu godinu završiti s omjerom duga i dobiti iz operativnog poslovanja od 4:1, dok je u vrijeme kad je kompanija počela s radom taj omjer bio 7:1. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S Mercatorom u Fortenova grupi konsolidiramo najveću regionalnu maloprodajnu mrežu, povećavamo stabilnost lanca opskrbe, radnih mjesta, poreznih prihoda država u kojima poslujemo te otvaramo nove prilike i nastavljamo podržavati rast lokalnih dobavljača", kazao je Peruško.

Ovime Fortenova postaje najveći poslodavac u regiji

Peruško je naglasio da će nakon integracije Mercatora i prodaje Poslovnog područja zamrznuta hrana, Fortenova grupa s preko 50 tisuća zaposlenika biti najveći poslodavac u regiji, s oko 5 milijardi eura prihoda i operativne dobiti veće od 270 milijuna eura. Peruško je rekao i to da Fortenova u 2021. planira više od 125 milijuna eura kapitalnih ulaganja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U posljednjih nekoliko tjedana napravili smo veliki napredak u ispunjavanju planova ne samo s ovim aranžmanom refinanciranja, već i s prodajom Poslovne grupe zamrznute hrane kao i netemeljnih dijelova poslovanja Fortenova grupe te ostvarivanjem snažnih poslovnih rezultata u prvom kvartalu ove godine. U središtu ovih procesa nalazi se multinacionalni tim brojnih kolegica i kolega, smještenih u više država, koji su odradili ogroman posao i zaslužuju veliku pohvalu za sve što je postignuto", komentirao je James Pearson, izvršni direktor za financije Fortenova grupe.

Siegfried Ganshorn, izvršni direktor Fortenova grupe za maloprodaju prijenos Mercatora na Fortenova grupu je nazvao "jednim od najvažnijih dana u povijesti Mercatora, Konzuma i Fortenova grupe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao tvrtka koja surađuje s preko tri tisuće dobavljača i godišnje realizira 1,2 milijarde eura vrijednosti nabave od lokalnih i regionalnih partnera, ovo je spajanje izvrsna poslovna prilika za dugoročni razvoj njihovih robnih marki", kazao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo