nemojte se šokirati / FOTO Banke su krenule s iskazivanjem stanja u eurima i na bankomatima

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Pogled na manje brojčice mogao bi neke na prvu neugodno iznenaditi, no ne brinite se. To je novo normalno

30.7.2022.
9:22
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatskoj pripreme za uvođenje eura idu korak dalje. Nakon što je dvojno iskazivanje cijena započelo u trgovinama, s preračunavanjem u eure krenule su i banke. Pa su tako već neki, dolaskom na bankomat, uočili da je iznos na njihovom tekućem ili žiro računu i u kunama i u eurima, što na prvi pogled može djelovati malo šokantno.

Inače, razdoblje obveze dvojnog iskazivanja cijena (u kunama i eurima) prema potrošačima započinje najkasnije 5. rujna 2022. i završava 12 mjeseci od dana uvođenja eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S 1. siječnja 2023. kuna odlazi u povijest, a euro postaje službena valuta. I na bankomatima će s tim datumom građani u Hrvatskoj moći podizati eure, ali ne na svima. Tek 15. siječnja euri će biti dostupnim na svim bankomatima, a datumi su zacrtani planom o punjenju bankomata novim novčanicama.

Šef HNB-a Boris Vujčić najavio je na posljednjoj sjednici Nacionalnog vijeća za euro kako će se euri moći podići na bankomatima bez naknade i neovisno o tome kojoj banci pripadaju, u periodu od 15.12. ove godine do 15. siječnja 2023. godine. No, zbog božićnog šopinga bankomati će biti dobro opskrbljeni i kunama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bankomate treba prilagoditi za isplatu eura. Dio bankomata će do 31. prosinca, a pogotovo za vijeme božićnog šopinga biti opskrbljen za kunama. Većina bankomata će biti pripremljena za eure od 1. siječnja, ali će dio ostati s kunama. Od 15. siječnja očekujemo da svi bankomati imaju euro'', rekao je Vujčić.

Image
Image

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo