sankcije rusiji / FOTO Hrvati panično dižu novac iz ruske banke! Redovi pred Sberbankom od jutra. Iz Agencije za depozite poručuju: 'Nema panike'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Građani se boje da ne ostanu bez svojih ušteđevina

25.2.2022.
11:57
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Sankcije Rusiji i neizvjesna situacija zbog rata u Ukrajini natjerale su Hrvate da odmah danas pohrle po svoj novac u Sberbank, rusku banku koja posluje u našoj zemlji. 

Kako bi se spriječilo panično povlačenje novca, u Hrvatskoj agenciji za osiguranje depozita smiruju situaciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gotovo je 70 tisuća klijenata Sberbanka u Hrvatskoj. Ali panike nema. Agencija za osiguranje depozita ima sredstva za pokrivanje svih osiguranih do 100.000 eura", rečeno je na konferenciji Agencije u podne. 

U Sberbanku, koji u Hrvatskoj drži oko dva posto bankarskog sustava, osigurano je 3,8 milijardi kuna depozita. Isplatit će se svi osigurani depoziti ako dođe do najcrnjeg scenarija i ako se bilo što dogodi s tom bankom, poručili su iz Agencije za depozite. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Hrvati panično dižu gotovinu iz ruske banke! Već od jutra redovi zbog straha da ne izgube svoj novac

Image

Hrvati panično dižu gotovinu iz ruske banke! Već od jutra redovi zbog straha da ne izgube svoj novac

Sberbank: Nema masovnog odljeva 

Na upit RTL-a iz Sberbanka su odgovorili da nastavljaju s uobičajenim poslovanjem te da normalno posluju na svim tržištima. Fizičke i pravne osobe imaju potpuni pristup svojim depozitima, poručuju. 

"Iako pratimo nešto veću potražnju za isplatom oročenih depozita, nema “masovnog” povlačenja, kao što ste naveli, potražnja sada počinje usporavati", kažu u Sberbanku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured Sjedinjenih Država za kontrolu inozemne imovine (OFAC) uveo je jučer sankcije financijskim institucijama u ruskom vlasništvu, uključujući Sberbank Russia i njene međunarodne banke kćeri.

Sankcije ograničavaju plaćanja u američkim dolarima za Sberbank i njezine inozemne financijske podružnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velika većina transakcija Sberbank Hrvatska i njenih klijenata obavlja se u eurima ili u lokalnim valutama. Utjecaj američkih ograničenja vrlo je ograničen na Sberbank Europe, pa tako i na Sberbank Hrvatska", kažu u ovoj banci. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo