ima privedenih? / FOTO Ispred spomenika Franji Tuđmanu održan prosvjed protiv političke represije

Image
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Prosvjednici su zatražili da se odbaci optužnica protiv Filipa Drače koji je na postolju spomenika nacrtao srp i čekić

30.1.2019.
20:41
Robert Anić/PIXSELL
VOYO logo
Image

FOTO Ima privedenih: Ispred spomenika Franji Tuđmanu održan prosvjed protiv političke represije

Image

FOTO Ima privedenih: Ispred spomenika Franji Tuđmanu održan prosvjed protiv političke represije

Pod parolom "Protiv političke represije" stotinjak prosvjednika okupilo se u srijedu navečer ispred spomenika prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na raskrižju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice i zatražilo da se odbaci optužnica protiv Filipa Drače koji je na postolju spomenika nacrtao srp i čekić te smatraju da je riječ o policijskoj i političkoj represiji, hajki i linču.

Prosvjednici, među kojima je bio i Drača, su uz nošenje zastava Radničke fronte i Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP) zatražili i da nadležne institucije počnu i s procesuiranjem i kažnjavanjem odgovornih za uništavanje spomenika i spomen-obilježja pripadnicima Narodno-oslobodilačke borbe (NOB).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednička kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović izjavila je da je "represija institucija u slučaju Filipa Drače bila pretjerana", a objavljivanje njegove fotografije ocijenila je "političkim progonom". Ustvrdila je da nisu procesuirani počinitelji koji su uništili više od tri tisuće spomenika i spomen-obilježja NOB-a, ili ako su i procesuirani - onda im se nikada nije objavila fotografija u medijima.

"To je politički progon koji ima za cilj zastrašiti one koji misle da su srp i čekić simboli koji nas upozoravaju da u društvu postoji podjela. Društvo je podijeljeno na način na koji je ovaj čovjek (Tuđman) ispod kojeg je podnožja nacrtan srp i čekić podijelio društvo. To su podjele na onih, kako je rekao, 200 najbogatijih obitelji i onih koji su obespravljena većina i žive od svoga rada. Srp i čekić su simboli koji upozoravaju da u društvu postoje oni koji žive od svog rada i oni koji žive od tuđeg rada", rekla je Peović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njezinim riječima, tim se podjelama mora stati na kraj, a Dračin čin crtanja srpa i čekića ocijenila je "važnim činom građanskog neposluha". Naglasila je kako su se večeras okupili kako bi podržali Draču i one koji su se usudili reći da je naše društvo podijeljeno. 

Pružajući potporu Drači, Kristofor Štokić (SRP) ustvrdio je da je "povijesni revizionizam od početka 90-tih godina prošlog stoljeća planski diskreditirao najsvjetlije stranice povijesti našeg naroda - NOB i poslijeratnu socijalističku izgradnju" te da su u svakodnevnicu "vraćene i afirmirane snage poražene ideologije i vojske NDH". "Revizionizam je proveden na svim razinama od medija do obrazovanja", rekao je on.
Štokić je kazao i da je "hajka za Dračom ličila kao na one na Divljem zapadu" te je još samo "falio plakat sa slikom i natpisom - živ ili mrtav". Naveo je i da u Hrvatskoj oštećeni partizanski spomenik ili groblje nisu krimen, ali se za "šaranje srpa i čekića provodi medijski linč".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na nekažnjavanje počinitelja uništavanja spomenika NOB-a upozorila je i Sandra Kasunić iz Antifašističkog vjesnika te Dimitrije Birač iz Radničkog portala. 

Kako javljaju mediji, na prosvjedu su četiri osobe privodene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo