Ipak nisu svi sretni / FOTO Novi 'lunch paketi' graničnim policajcima: Nema kruha, ali ima kandiranog voća, tvrdih bombona...

Image
Foto: PIXSELL/MUP

Dosad je nabavu suhih obroka policajcima na terenu organizirala svaka PU pojedinačno, a Macola nije štedio

31.10.2019.
9:40
PIXSELL/MUP
VOYO logo

Nakon što smo u srijedu izvijestili o tome kakvi se 'lunch paketi' šalju graničnim policajcima te poslali upit Ministarstvu unutarnjih poslova, iz MUP-a su odgovorili kako će od petka, odnosno od sutra 1. studenog, njihovi djelatnici na terenu dobivati nove 'lunch pakete'.

Kazali su da je zbog standardizacije i poboljšanja prehrane policajaca koji štite granicu, prošlog tjedna sklopljen ugovor s Podravkom kojim je izabrano šest vrsta suhih dnevnih obroka koji se već dostavljaju na područja tri policijske uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Nacionalnog sindikata policije Nikola Kajkić kazao je za Vijesti.hr kako obroci koje dobivaju granični policajci, nisu dostatni te da su upitne kvalitete. Naime, prema njegovim riječima, ali i brojnim komentarima na njihovoj službenoj Facebook stranici, nerijetko je pojedinim proizvodima istekao rok trajanja ili su pokvareni.

Image
Foto: Nacionalni sindikat policije
Image
Foto: Nacionalni sindikat policije
Image
Foto: Nacionalni sindikat policije
Image
Foto: Nacionalni sindikat policije

Osim sadržaja i kvalitete suhog obroka, Kajkiću je upitna i novčana vrijednost paketa suhog obroka za kojeg je ustvrdio da ga MUP plaća 80 kuna po komadu iako mu realna tžišna vrijednost ne prelazi 25 kuna. Upitan mu je i ugovor između MUP-a i dobavljača tvrtke Pleter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MUP, s druge strane, u odgovoru medijima navodi da "dosadašnja nabava i podjela suhih obroka, a koji su se dodjeljivali policijskim službenicima koji službu obavljaju na terenskom radu, nije bila organizirana od strane Ministarstva u sjedištu, već na razini svake pojedine policijske uprave".

Sukladno tome, dodaju, moguće je da su se sadržajno i u odnosu na dobavljača mogli razlikovati, ali su morali odgovarati propisanim standardima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doznali smo da su dosadašnji paketi dobavljani od tvrtke Pleter d.o.o i poznatog ličkog ugostitelja 'Macole', a upravo je on, navodno, bio široke ruke. 

"Upravo kako bi se standardizirala i poboljšala kvaliteta prehrane policijskih službenika koji obavljaju poslove zaštite i nadzora državne granice, Uprava za granicu je zatražila provođenje pokretanje postupka javne nabave za suhe obroke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriteriji za sklapanje novog ugovora je najpovoljnija novčana ponuda i sastav namirnica

Sukladno navedenom pokrenut je otvoreni postupak s namjerom sklapanja okvirnog sporazuma za razdoblje od dvije godine... Kriterij prilikom odabira ponude bila je ekonomski najpovoljnija ponuda, a sastavnica suhih obroka (vrsta, sastav i količina) je bila određena od strane korisnika prije pokretanja postupka javne nabave i ista je sastavni dio okvirnog sporazuma i ugovora", kažu u MUP-u.

Nakon što je proveden postupak, ističu u MUP-u, s tvrtkom Podravka d.d. je 22. listopada 2019. sklopljen okvirni sporazum za nabavu suhih obroka za razdoblje od dvije godine u vrijednosti od 21,46 milijuna kuna s PDV-om i ugovor o nabavi suhih obroka u vrijednosti od 12.47 milijuna kuna s PDV-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Navedenim Ugovorom izabrano je šest vrsta suhih dnevnih obroka koji su se počeli dostavljati na područja PU sisačko-moslavačke, PU karlovačke i PU ličko-senjske", ističu u MUP-u. 

Ovdje možete pogledati detaljnu specifikaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo