OBJAVILI FOTOGRAFIJE / FOTO U potresu stradala i crkva u Dubrovniku. Oštećen oltar napravljen nakon velikog dubrovačkog potresa 1667. godine

Image
Foto: Facebook

​Epicentar je bio u Hercegovini na dubini od 10 kilometara, 15 km od Stoca, a podrhtavanje je navodno trajalo oko 30 sekundi

23.4.2022.
17:04
Facebook
VOYO logo

Jučerašnji potres u Bosni i Hercegovini uzrokovao je štetu i s druge strane granice, u Hrvatskoj. 

U Dubrovniku je stradala crkva Male braće koja se nalazi u dubrovačkom starom gradu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potres 22. travnja 2022. u crkvi Male braće oštetio je dio glavnog oltara. Riječ je o mramornom baroknom oltaru koji je napravljen nakon velikog potresa 1667., u kojem je bila potpuno uništena stara crkva iz 1317. Oltar je smješten ispod luka, a rad je majstora Celija Toshini iz Ancone 1712. Na vrhu oltara dva su anđela koji su između sebe imali veliki kameni križ težine oko 100 kilograma, a bio je sidren na tijelo oltara i učvršćen za luk.

Image
Foto: Facebook
Image
Foto: Facebook

Uslijed potresa popustila su učvršćenja pa je jedan dio križa pao u kor iza oltara, raspao se, i zadržao se uglavnom na grobnoj ploči biskupa Anđela Franchi koji je tu ukopan 1751. Drugi dio križa udario je u menzu oltara, malo je oštetio, i raspao se u više komada, te se zaustavio u crkvi na podnožju oltara.", izvijestili su iz crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: facebook
Image
Foto: facebook

Epicentar je bio u Hercegovini na dubini od 10 kilometara, 15 km od Stoca, a podrhtavanje je navodno trajalo oko 30 sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo