Kongres u Areni / FOTO/VIDEO Pučani i službeno za novog šefa izabrali Tuska, u Zagrebu govorile Merkel, von der Leyen...

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

Kongres u zagrebačkoj Areni počeo je uvodnim govorom predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića

20.11.2019.
20:38
PIXSELL
VOYO logo

Zagreb je u srijedu i četvrtak domaćin Izbornog kongresa Europske pučke stranke na koji je došlo više od 2000 sudionika iz gotovo 40 država.

Najveća europska politička opcija na Kongresu raspravlja o aktualnoj europskoj politici te izabire novo vodstvo EPP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu je Kongres govorom otvorio hrvatski premijer Andrej Plenković, a govorile su i Angela Merkel, Ursula von der Leyen i Kolinda Grabar-Kitarović. 

Donald Tusk, koji je bio i jedini kandidat, izabran je za novog predsjednika EPP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TIJEK DOGAĐAJA

20:39 Donald Tusk, koji je bio jedini kandidat, i službeno je izabran za novog predsjednika EPP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20:10 Članovi EPP-a će se nakon završetka programa u Areni preseliti u Muzej suvremene umjetnosti gdje slijedi svečana radna večera. U isto vrijeme će se održati i sastanak vrha stranke.

Skup pučana nastavlja se u četvrtak kada se bira 10 potpredsjednika, glavni tajnik i blagdani. Dan će otvoriti predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20:00 Kao gošća pučanima se obratila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

19:35 "Europa treba pokazati jedinstvo prema velikim silama i dati do znanja da želi preuzeti svoj dio odgovornosti", rekla je u govoru njemačka kancelarka Angela Merkel, a zemljama Zapadnog Balkana poručila je "da imaju budućnost u EU".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nova predsjednica Europske komisije koja će dužnost preuzeti 1. prosinca je Ursula von der Leyen. Ona je rekla da će njezina Komisija biti geopolitička komisija koja će svijetu predstaviti ujedinjenu Europu... S tom mišlju trebamo krenuti dalje, pokazati jedinstvo prema SAD-u, Rusiji i Kini", rekla je Merkel.

"Transatlantska dimenzija je bitna, ali moramo imati naglasak na Europi u kojoj mi želimo preuzeti vlastiti dio odgovornosti", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merkel je dodala da Europa treba "ili pokazati da smo zajedno snažniji ili ćemo dopustiti da nas druge sile razdvoje".

Podsjetila je da je prije 30 godina pao Berlinski zid, a da se danas Kongres EPP-a ne bi mogao održati u Zagrebu da nije došlo do tih povijesnih promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponovno smo ujedinjeni, zato i možemo danas biti u Zagrebu", rekla je, ali i naglasila da se ujedinjenje Europe mora nastaviti s drugim zemljama Zapadnog Balkana.

"Želim poručiti zemljama Zapadnog Balkana: imate budućnost, imate mogućnost članstva u EU!! One to moraju čuti iz Zagreba, želim to reći iz Zagreba!", dodala je Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

von der Leyen: "Nacionalisti i populisti neće uništiti europski način života"

Nakon Merkel za govornicu je došla Ursula von der Leyen. Buduća predsjednica EK izjavila je da nacionalisti i populisti neće uništiti europski način života, kako se zove i jedan od resora u njezinoj novoj Komisiji. 

Taj je naziv izazvao kritike, osobito europskih liberala i zelenih koji smatraju da previše asocira na zaštitu Europe od ilegalnih migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema sumnje što je to europski način života. Nikada nećemo dopustiti nacionalistima i populistima koji žele izazvati podjele i uništiti EU da nam uzmu naš europski način života", rekla je.

"Naša se Unija temelji na poštovanju ljudskog dostojanstva, slobodi, demokraciji i jednakosti. Uvijek ćemo braniti svoj europski način života", dodala je njemačka političarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski parlament trebao bi novu Komisiju potvrditi idućega tjedna i očekuje se da nova europska 'vlada' preuzme dužnost 1. prosinca.

19:17 Govor kancelarke Merkel kasni, trenutno govor drži glavni pregovarač Europske unije za Brexit Michel Barnier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18:40 Nakon panela o europskim perspektivama zemalja Zapadnog Balkana s budućom potpredsjednicom Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravkom Šuicom razgovarao je reporter RTL-a Boris Mišević.

Više čitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18:30 "Čeka se vrhunac večeri, a to je govor kancelarke Merkel, negdje oko 19 sati. Bila je u Hrvatskoj prije šest mjeseci, vjerojatno će doći još jednom, u svibnju 2020. godine na summit u Zagrebu. Malo prije je u Areni novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen održala bilateralan sastanak s Andrejem Plenkovićem. Očekuje se da će prije govora njemačke kancelarke Donald Tusk biti potvrđen kao novi predsjednik EPP-a", rekao je u javljanju za RTL Danas Boris Mišević.

18:00 U Areni je i bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi, a sudeći prema fotografijama, nije mu baš najzabavnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

17:30 "Perspektiva zemlje koja štiti vanjsku granicu Europske unije razlikuje se od one koju imaju članice u srcu schengenskog prostora", rekla je u srijedu u Zagrebu njemačka kancelarka Angela Merkel braneći Hrvatsku od optužbi za kršenje prava migranata.

"Iz perspektive zemlje koja mora štititi vanjske granice to izgleda drukčije nego iz perspektive zemlje koja je u sredini europskog prostora", rekla je Merkel nakon bilateralnog sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem održanog na rubu Kongresa EPP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više prpčitajte OVDJE.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

16:20 Predsjednik Europskog vijeća na odlasku Donald Tusk izjavio je da mu je dosta biti prvi europski birokrat i da kreće u borbu protiv populista čim postane novi predsjednik Europske pučke stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na jednoj su strani stranke neodgovornog populizma, a na drugoj naša stranka odgovorne popularnosti", rekao je Tusk članovima iz četrdesetak zemalja koji će ga za koji sat izabrati za stranačkog čelnika.

Tusk je jedini kandidat za predsjednika EPP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:40 Premijer Plenković pred Banskim dvorima dočekao je njemačku kancelarku Angelu Merkel. Njih dvoje će najprije održati sastanak, a zatim će u Arenu gdje će Merkel oko 19 sati održati govor. Također se očekuju govori nove šefice EK-a Ursule von der Leyen i predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

Plenković je u uvodnom govoru pozdravio sve sudionike te rekao da mu je drago što je EPP prihvatio poziv HDZ-a i to u godini kad ta stranka slavi svoj 30. rođendan.

14:20 Kongres u zagrebačkoj Areni počeo je uvodnim obraćanjem predsjednika HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića. 

Hrvatski premijer rekao je da je HDZ imao potporu EPP-a pri ulasku Hrvatske u NATO i i Europsku uniju.

"Kongres EPP-a dolazi u savršeno vrijeme kako bismo izabrali novo vodstvo. Pravo je vrijeme za razgovor o politikama i smjeru EPP-a", rekao je te predstavio dvije agende koje smatra važnima - "ispravljanje nepravde prema Sjevernoj Makedoniji i demografska revitalizacija". 

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

13:30 Prije Kongresa predsjednik pučana na odlasku Joseph Daul i Andrej Plenković održali su zajedničku konferenciju za medije.

"Pobijediti mržnju nije lako... znam i razumijem hrvatski narod. Kako bi se prevladala, treba se ujediniti u Europi da bi sljedeće generacije mogle ići dalje", rekao je Daul, odlazeći predsjednik EPP-a, na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Plenkovićem, uoči Kongresa najvećega europskog stranačkog bloka.

Daul je imao samo najljepše riječi za hrvatske čelnike, premijera i predsjednicu s kojom se sastao u utorak, ali i za Mariju Pejčinović Burić koja je izabrana za čelnicu Vijeća Europe, što je nazvao iznimnim rezultatom u koji tada, priznao je, nije vjerovao.

RTL u inspekciji Arene

Ekipa RTL-a ušla je u Arenu nekoliko sati prije početka Kongresa, a kako je to izgledalo pogledajte u snimkama...

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo