Dosta im je / Frizeri traže niži porez: 'Kroz pet do 10 godina nas neće imati tko šišati, ovako bismo imali još zaposlenih'

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

U Inicijativi napominju kako su frizeri svjesni kako i ostale struke trebaju pomoć

10.9.2020.
11:48
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Frizeri su pokrenuli Inicijativu za uvođenje niže stope PDV-a od 13% na frizerske usluge kojom se traži stimuliranje razvoja frizerske struke jer će time više salona biti motivirano širiti svoje poslovanje te ući su sustav PDV-a što dugoročno donosi višemilijunske koristi za proračun i industriju. 

Uz prijedlog smanjenja stope PDV-a koju su iz Inicijative poslali na sve resorne institucije i ministarstva pripremili su i prateću analizu te procjene učinka njihova prijedloga. Analiza se bazira na razdoblju od pet godina s uključenim trenutačnim stanjem frizerske industrije te projekcijom kroz tri scenarija, pesimistični, realistični i optimistični. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz analize je vidljivo kako se po realističnom planu ostvaruje porast prihoda od oko 79 milijuna kuna od svih kumulativnih efekata u periodu od 5 godina. Iz Inicijative poručuju kako bi se postigao rast od 154% frizerskih salona koji kroz pet godina ulaze u sustav PDV-a.

U to bi vrijeme porastao broj zaposlenih od 1250 novozaposlenih, što donosi i porast od 30 milijuna kuna prihoda od PDV-a od potrošnje osobnog dohotka novozaposlenih. Direktnim sumarnim efektom očekuje se ukupni dodatni prihod od 10 milijuna kuna od uplate PDV-a od salona i novozaposlenih u spomenutom razdoblju te se očekuje i dodatni prihod od 68 milijuna kuna od uplate doprinosa novozaposlenih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BORBA PROTIV COVIDA-19 /

Studija jasno pokazala: Maske su spriječile širenje zaraze koronavirusa u frizerskim salonima

Image
BORBA PROTIV COVIDA-19 /

Studija jasno pokazala: Maske su spriječile širenje zaraze koronavirusa u frizerskim salonima

Usluge u frizerskim salonima pružaju se izravno krajnjim potrošačima pa kao posljedicu visokog udjela PDV-a imamo izravnu prijetnju povećanja rada na crno.

U Češkoj su, kako bi pomogli svojim frizerima, od 1. svibnja ove godine smanjili stopu PDV-a na frizerske i brijačke usluge s 21% na 10%. Nižu stopu za frizere ima i Slovenija kod kojih je stopa 9,5% već duže od 10 godina. Rad po nižoj stopi PDV-a za frizere omogućile su još neke EU države i one se kreću od 5 do 13,5%. Ovo su EU države u kojima je frizerima omogućeno da imaju nižu stopu PDV-a na svoje usluge: Irska (13,5%), Poljska (8%), Slovenija (9,5%), Češka (10%), Nizozemska (9%), Cipar (5%) i Luksemburg (8%). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciljevi inicijative su omogućavanje održivosti i stimuliranje razvoja poslovanja frizerskih salona, zapošljavanje većeg broja frizera, povećavanje standarda frizerskih usluga, smanjenje nelojalne konkurencije - rada na crno, omogućavanje pravednijeg i lakšeg razvijanja salonskog poslovanja, te u konačnici i ulazak većeg broja frizerskih salona u sustav PDV-a.

Svakodnevno po cijeli dan na nogama

"Europska Unija je s razlogom po Direktivi Vijeća 2006/112/EZ dopustila da države članice mogu donositi odluke o smanjenju stope PDV-a, u slučaju kada takva odluka može povoljno utjecati na poslovanje malih i srednjih poduzeća koja djeluju na lokalnim razinama. Frizerstvo je jedna od rijetkih struka kojoj je to dopušteno, uz opravdanje kako je u frizerskoj struci visok udjel ljudskog rada, kao i ogroman postotak nelojalne konkurencije – rada na crno", navodi Denis Vidović, direktor, Hairstyle News festivala, časopisa i web portala za frizere te jedan od pokretača Inicijative. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidović ističe kako su frizeri u svom svakodnevnom radu po cijeli dan na nogama, s rukama u zraku te u kontaktu s kemikalijama. U svakom trenutku moraju biti stručno i psihički individualizirano posvećeni svakom novom klijentu koji sjedne u njihovu stolicu. 

U Inicijativi napominju kako su frizeri svjesni kako i ostale struke trebaju pomoć, jer to su ljudi koji su njihovi svakodnevni klijenti s kojima suosjećaju. I zbog toga oni ne podižu cijene svojih usluga, iako je frizersko poslovanje u velikim izazovima, pogotovo s radom pod zadanim epidemiološkim mjerama. A to bi se, ukoliko se frizerima ne pomogne sada, u bliskoj budućnosti moglo lako dogoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U argumentima zašto frizerima treba pomoći ističu i kako je frizerska struka na putu da nas kroz 5-10 godina neće imati tko šišati i kako bi cijene frizerskih usluga mogle jako poskupjeti. Hrvatski frizeri su cijenjeni u svijetu i sve više mladih frizera odlazi raditi u inozemstvo. Frizerstvo je i vještina koja zahtjeva cjeloživotnu edukaciju, a opet mišljenje je u javnosti kako se radi o slabo obrazovanoj struci. Zbog svega ovoga frizeri zaslužuju bolje uvjete poslovanja kao i poziciju te poštovanje u javnosti kako bi mladi uvidjeli prednosti frizerskog zanimanja. 

"Pozitivno i za one koji tek završe školu"

Po trenutnim propisima hrvatski frizerski saloni s godišnjim prometom do 300 tisuća kuna nisu u sustavu PDV-a, a čim pređu taj prag ulaze u sustav PDV-a i počinju ga plaćati u visini od 25%. Na taj način vlasnici salona koji žele razvijati svoje poslovanje, osim većih ulaganja, za posljedicu imaju i povećavanje cijena krajnjim potrošačima na usluge u njihovim salonima za 25%. U Inicijativi smatraju da se na taj način njeguje nepravedna konkurencija te se ne stimulira pravedan razvoj poduzetnika u frizerskoj industriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš prijedlog pozitivno utječe na zapošljavanje frizera koji su tek završili školu, osigurava održivost poslovanja frizerskih salona koji su trenutno u sustavu PDV-a, stimulira salone da razvijaju svoje poslovanje i iznad propisanog praga za ulazak u sustav PDV-a. Posljedično bi imali veći broj salona u sustavu PDV-a nego što ih imamo danas te bi to bilo isplativije i za proračun. Sve to pokazuju iskustva zemalja EU koje imaju značajno nižu stopu PDV-a na frizerske usluge", poručio je Ivica Pavlačić, dugogodišnji vlasnik frizerskog salona Merlinka iz Karlovca s 15 zaposlenika.

Niža stopa PDV-a omogućila bi i pravednije poslovanje i našim frizerima zaključuju u Inicijativi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo