Nakon sastanka / Frka Petešić: 'Vlada neće mijenjati uredbu o koeficijentima, ne na način na koji to očekuju sindikati'

Frka Petešić poručio je kako je Vlada apelirala da se nakon 35 dana štrajka djeca vrate u školu

29.11.2019.
19:40
VOYO logo

Pred novinare je stao i predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić koji je poručio kako su s predstavnicima sindikata razgovarati o tome kako zaustaviti štrajk. 

"Predsjednik Vlade apelirao je na predstavnike sindikata da se što prije obustavi štrajk da se djeca što prije vrate u školu. Za sada, kako stvari stoje, nema pomaka u tim pozicijama. Imamo pozicije koje smo imali prije dva mjeseca, iako je Vlada dala niz ustupaka posljednjih dva mjeseca. Razgovarali smo o svemu, a oko koeficijenata su predsatvnici jako čvrsti. Ono što je otegotna okolnost je da se jednostavno postavlja stopostotni zahtjev kao preduvijet da bi se potpisao TKU za podizanje plaća za 6,12 posto u ostalim javnim službama. Što defacto, ne smao da su djeca taoci štrajka, već i druge javne službe postaju taoci ove sitacije jer se njima ne omogućuje povišica koju im je vlada obećala", kazao je Frka Petešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako su apelirali da se nakon 35 dana štrajka djeca vrate u školu te kako će se razgovori nastaviti. 

Vladin Plan B

Koji je premijerov 'Plan B' još uvijek se ne zna. Treba podsjetiti kako je prije nekoliko dana premijer uvjeravao da 'Plan B' Vlada ima. Jedna od teoretskih mogućnosti je zabrana štrajka, no Vlada sama ne može donijeti takvu odluku. Može tek tražiti od suda odgovor ima li ovaj štrajk pravno uporište ili nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samom početku pregovora, premijer Plenković je pojašnjavao kako je tanka osnova prosvjetara za ovaj štrajk jer traže koeficijente na kojima sindikati još uvijek inzistiraju. Kao i tada, i sada im je premijer odgovorio kako to nije predmet pregovora. 

Pitanje je bi li se na takav potez odlučio da nije predizborno vrijeme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati su ustrajni i poručuju da štrajk ide dalje, a ukoliko dođe do zabrane štrajka, potom će, napominju, postupati po sudskoj odluci. 

"Vlada je najavila u cijelovitom paketu, zahtjev sindikata je bio izmjena koeficijenata. Na to smo rekli DA, ali na ispravan način. Na način da budu ispravljene sve nepravde, a to se ne može raditi preko koljena i preko noći. To ćemo raditi temeljito i s vama u partnerskom odnosu. No, da ne čekate da se to dovrši, mi vam , kroz dodatke, nudimo gotovo ista materijalna prava koja sa povišicom osnovice dolaze na veće materijalna prava zahtjevana kroz koeficijete. Dakle, učitelj s 10 godina iskustva i jednim djetetom te 12% prireza bi s koeficijentima na kraju godine imao 375 kuna povišice, Vlada je ponudila 575 kuna i to je odbijeno", rekao je Frka Petešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključio je kako Vlada neće mijenjati urednu o koeficijentima, ne na način na koji to očekuju sindikati.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo