novo normalno / Fuchs uoči početka školske godine: 'Roditelji će prilikom dolaska na roditeljske sastanke morati imati COVID potvrdu'

Image
Foto: Pixsell/Shutterstock

'Razgovarali smo i o samotestiranjima, koliko puta, koga, sve djelatnike, samo one koji nisu cijepljeni... Široko se raspravljalo', kaže ministar

3.9.2021.
13:30
Pixsell/Shutterstock
VOYO logo

U ponedjeljak kreće nova školska godina, a unatoč drugačijim željama i ove godine uz epidemiološke mjere. Što sve čeka učenike, ali i studente, hoće li svi uživo na nastavu, razmišlja li se da COVID potvrde budu obavezne za obrazovne djelatnike, otkrio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Još jedna školska godina će krenuti uz epidemiološke mjere, koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja ranije objavilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Neće nitko krenuti tako da ostane kod kuće. Svi će krenuti u školu bez obzira. Tako smo rekli i prošle godine. Ove godine smo planirali da sve naše škole i učenici u Hrvatskoj krenu po modelu A, a mi smo naravno zadržali i opciju modela B i C'', rekao je Fuchs za Media servis.

No zadržana je Škola na Trećem, kao plan B, u slučaju da zatreba i prikazivat će se na samo u prijepodnevnim satima. Vraća se i kontaktna nastava na fakultetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Oni koji imaju COVID putovnice preporuka je da se eventualno grupiraju na jednu stranu da mogu imati nešto manji razmak nego inače. Ostali studenti naravno uz poštivanje epidemioloških mjera - natrag u predavaonice i natrag u vježbaonice. Prošlu smo godinu morali proći s većinom nastave online, ali koliko god netko mislio da je to rješenje, to je nužno zlo'', naglasio je ministar.

Image
brže i jednostavnije /

e-Dnevnik za učenike i roditelje od nove školske godine bit će dostupan i kao mobilna aplikacija

Image
brže i jednostavnije /

e-Dnevnik za učenike i roditelje od nove školske godine bit će dostupan i kao mobilna aplikacija

Prema preporukama planirane su maturalne večeri i putovanja. Na pitanje može li mladima obećati da će se sigurno održati, Fuchs odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da će tako ostati i da nećemo morati zabranjivati maturalne večeri ili putovanja. Mislim da će sve biti u redu, ali obećati ne mogu'', kaže.

Odgovorio je na pitanje je li razmišljao o tome da se uvedu obavezne COVID potvrde za djelatnike u obrazovnom sustavu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možete negdje odustajati od COVID potvrda, a onda ih u drugim dijelovima naređivati. Razgovarali smo i o samotestiranjima, koliko puta, koga, sve djelatnike, samo one koji nisu cijepljeni... Široko se raspravljalo, no odustali smo ovom trenutku od COVID potvrda'', otkrio je ministar.

O kurikularnoj reformi

Dok će roditelji prilikom dolaska na roditeljske sastanke morati imati COVID potvrdu, baš kao i oni koji budu dolazili na priredbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na najave iz Grada Zagreba o uvođenju građanskog odgoja ove godine, što se potom odgodilo na idući 2022. godinu.

"Ne radi se o tome jesam li ja za ili protiv. Građanski odgoj se predaje u školama i uveden je na osnovu usvojenog i u Narodnim novinama objavljenog kurikuluma građanskog odgoja koji je napravljen u sklopu kurikularne reforme. Predaje se u školama međupredmetna tema, a oni koji ne znaju što to znači neka malo pročitaju'', rekao je Fuchs za Media servis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se taj predmet već izučava međupredmetno, zašto su se uopće uznemirile ljevica i desnica oko najave njegova uvođenja?

''Svi ovi koji hoće s jedne strane pa s druge strane, najbolje bi bilo da uzmu kurikul građanskog odgoja, neka ga pročitaju pa da vidimo što ustvari tu nije dobro i što bi oni dodatno predavali. Ako kane predavati nešto gdje će se stvar rušiti, lomiti i sukobljavati isključivo na razini ideologije, to je onda bezveze'', tvrdi ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče kurikularne reforme, pandemija i potres su utjecale na njen tijek. Fuchs kaže da se radi, ali da je reforma pala u drugi plan zbog pandemije koronavirusa.

''Nešto se usporila zato što su se dobrim dijelom vrlo dijelovi sustava morali baviti organizacijama nastave kakvu smo imali prošle školske godine, ali se nije definitivno stalo s kurikularnom reformom. Ove godine će kompletna osmogodišnja škola ići po novim kurikulima'', objašnjava Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je da djeca u Hrvatskoj, u usporedbi s ostalim zemljama EU-a, u školi provode manje sati i da se za primjenu reforme mora osigurati prostor, odnosno više sati efektivnog rada u školama.

"Ok, priredili smo kurikularne dokumente i priredili nove kurikule za sve predmete, međutim ja nisam uvjeren da će promjenom kurikularnih dokumenata doći do bitnih promjena u nekom rangiranju djece, recimo na testovima recimo PISA-e'', zaključio je Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo