živo u saboru / Furio Radin ne želi sjediti na predviđenom mjestu za potpredsjednike Sabora

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zakonom o koncesijama će, smatra Bulj, 'lokalni šerifi' imati mogućnost dati na upravljanje koncesijom, onaj koji je dobije imat će pravo dići hipotekarni kredit, a pravo hipoteke prebaciti na treću osobu.

30.6.2017.
10:40
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je izabran za potpredsjednika Sabora Furio Radin nije želio sjediti u prvom redu sabornice na mjestu koje je predviđeno za potpredsjednike nego je zadržao svoje mjesto među zastupnicima nacionalnih manjina.

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac, pak, pozvao je u petak zastupnike da ne podrže zakon o trgovinskom sporazumu s Kanadom (CETA), kojeg je nazvao "antihrvatskim i anticivilizacijskim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako prihvatimo sporazum CETA imat ćemo arbitražu svaki dan i iz te arbitraže nas nitko neće moći sprasiti. Sporazumom CETA stvaramo paralelni pravni sustav u Hrvatskoj u kojem bilo koja američka i kanadska tvrtka ili korporacija ima pravo tužiti Hrvatsku Međunarodnom sudu da se provede arbitraža", ustvrdio je Bunjac nakon stanke koju je zatražio na početku saborskog zasjedanja.

Ugovor je nazvao "kolonijalnim" te je upozorio kako u njemu stoji da "sve što nije navedeno u sporazumu je dio sporazuma". "Recimo, u sporazumu se ne spominje riječ zaštita prirode, a ako se ne spominje zaštita prirode to znači da se ona može uništavati koliko god se želi", rekao je Bunjac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CETA predviđa da predstavnici korporacija imaju pravo suodlučivati u donošenju propisa u Hrvatskoj čak i na lokalnoj razini. "Oni će odlučivati kako će se naplaćivati i provoditi javne i komunalne usluge, a ako nećete slušati bit ćete tuženi i imati arbitražu", rekao je.

Tim ugovorom, tvrdi Bunjac, domaća će proizvodnja biti u potpunosti uništena. "Morat ćemo davati vode u koncesiju bez ikakvog otpora, dozvoliti uvođenje GMO-a bez otpora...", rekao je zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikola Grmoja  osvrnuo se na jučerašnju presudu o arbitraži te poručio da Hrvatska ima mehanizme da se diplomatski obračuna, a da Njemačka ima interese oko gradnje optičke mreže.

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj pozvao je da se danas ne glasuje o Zakonu o koncesijama, nego da se taj zakon, sukladno zahtjevima udruga s otoka i priobalja, pošalje u treće čitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi smo upoznati da je Zakon o koncesijama donio brojne posljedice, poglavito nakon Zlatnog rata i štete koja se željela napraviti. Tim je zakonom ne samo pomorsko, već cijelo javno dobro ugroženo, a zakon je namijenjen odabranima", ustvrdio je Bulj nakon saborske stanke koju je zatražio kada je uočio da bi se o njemu ipak trebalo glasovati.

 Podsjetio je i kako je glasovanje proteklog tjedna zbog burnih prosvjeda bilo odgođeno, no danas se, kaže, ipak "podvukao" za glasovanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonom će, smatra Bulj, 'lokalni šerifi' imati mogućnost dati na upravljanje koncesijom, onaj koji je dobije imat će pravo dići hipotekarni kredit, a pravo hipoteke prebaciti na treću osobu. "Narod se digao, 30 udruga i općina uz obalu i priobalje i rekao ne te tražio treće čitanje", naveo je.  Lokalna samouprava bi, poručuje, trebala dobiti pravo odlučivati o koncesijama.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo