U Splitu ogorčeni / Gasi se jedinica specijalne policije iz Splita, no zapovjednik tvrdi kako sigurnost zbog toga neće patiti: 'Bit ćemo brži'

Klabot tvrdi kako neće biti problema u reakciji policije u slučaju terorizma ili slučaju poput Zavadlava

31.3.2022.
20:30
VOYO logo

Nedavno su svečano proslavili 31. godinu postojanja, a sada se legendarna jedinica specijalne policije iz Splita mora pomiriti s gašenjem. Prema novoj reorganizaciji, spajaju se s Interventnom policijom, čime se želi pojačati efikasnost, a krizne će operacije sada odrađivati Antiteroristička jedinica Lučko. U Splitu ogorčeni, oporba ukazuje na novi problem:

''Ukidanje specijalne policije u Splitu, mislim da nakon toga ide i ukidanje specijalne policije u Osijeku i u Rijeci, što je po meni promašen i pogrešan potez ove vlade koja nažalost slijedi politiku svih drugih vlada a to je nažalost centralizacija moći u Zagrebu'', smatra Matko Kuzmanić, saborski zastupnik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alen Klabot, zapovjednik Zapovjedništva Specijalne policije, naglasio je kako stanje sigurnosti zbog ove odluke definitivno neće oslabiti. Te pojašnjava kako se ovim preustrojem se želi povećati brzina i reakcija na prvi odgovor.

''To znači da se Specijalna u Splitu, Osijeku i Rijeci ne gasi. Oni ostaju, samo se integriraju u jednoj jedinici - jedinica Specijalne intervente policije. Naziv nije ni bitan. I u ostalim regionalnim centrima ćemo obučiti prema veličini jedinice i prema potrebi. I tamo ćemo osposobiti taktičke grupe specijalaca'', rekao je Klabot. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
otkud mu žilet? /

Incident u splitskom zatvoru! Muškarac koji je u nedjelju silovao i oteo djevojku razrezao se žiletom od uha do vrata

Image
otkud mu žilet? /

Incident u splitskom zatvoru! Muškarac koji je u nedjelju silovao i oteo djevojku razrezao se žiletom od uha do vrata

Klabot tvrdi kako neće biti problema u reakciji policije u slučaju terorizma ili slučaju poput Zavadlava, jer će Specijalna jedinica Split i dalje obavljati iste zadaće. Uz to je rekao kako je i u dosadašnjem sustavu bilo predviđeno da kada regionalna jedinica kreće u neku operaciju, da i antiteroristička jedinica se stavi u pripravnost i ona kreće po potrebi. 

''Moram naglasiti da je ATJ Lučko jedina državna jedinica i opis posla je malo drugačiji od Specijalnih jedinica. To je jedan sustav koji će se sad samo poboljšati'', rekao je zapovjednik Zapovjedništva Specijalne policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On vjeruje kako se neki bune zbog smanjenja rukovodećeg kadra. 

''U nekakvom periodu će neki ljudi zbog svojih godina starosti biti zamijenjeni. Ali integracijom Specijalne intervente policije uvijek će imati mjesta ostati u takvoj jednoj jedinici. U istom kolektivu. Što je bolje nego recimo u Njemačkoj, gdje nakon 45 godina starosti on mora biti raspoređen negdje drugdje'', smatra Klabot. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uniforme će ostati iste. 

''Napokon ćemo imati taj sustav za brzi odgovor od prvih snaga sistemom aktivacijskom ključa, da ukoliko se desi krizna situacija u Dubrovniku, automatizmom se stavlja u priravnost regionalna snaga u Splitu i treći ključ je ATJ Lučko'', rekao je zapovjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je kako je zadnji preustroj Specijalne intervente policije i Ministarstva bio 2000. godine, te kaže kako se u 22 godine posve promijenila sigurnosna situacija i preustroj je bio nužan. Neće biti sankcija za one koji su se bunili, poručio je Klabot. 

''Moći ćemo djelovati još brže. Uspostavljamo sustav puno veće kontrole od strane zapovjedništva za intervencije koji će imati svakodnevni nadzor i koordinaciju s policijskim upravama'', rekao je Klabot. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo