OKUPLJALIŠTE MLADIH / Gasi se posljednja dubrovačka tvornica. Obrtnici su je održavali na životu pa ju kupio Grad

Gasi se posljednja dubrovačka tvornica. Na Gružu su je pokušali održati mladi i obrtnici, a djelomično su i uspjeli - jer ju kupuje Grad

2.4.2022.
9:00
VOYO logo

Derutna tvornica ugljenografitnih proizvoda, poznatija kao TUP, postala je oaza kreativnih poduzetnika.

"Jedno okupljalište mladih umova, istomišljenika i djelujemo kao jednina zapravo s jednim ultimativnim ciljem a to je da damo zajednici nešto više osim samog komercijalnog aspekta koji nas okružuje", kaže Tomislav Rugole, poznat i kao DJ Torres.

Otvorili su Muzej crvene povijesti, glazbenici imaju studio, ali i noćni klub koji će svoja vrata prvi put otvoriti sredinom travnja. Spojili su ih jedinstvena lokacija i pristupačan najam.

"Nažalost svjesni smo svi da na nekakvoj tržišnoj utakmici svaki zanatlija, obrtnik restaurator, kreativac gubi utrku", dodala je Anamarija Bezek, obrtnica.

Kada je TUP stavljen na bubanj, okupili su se u Inicijativu i Gradu Dubrovniku predložili kupnju.

"Rekli smo si vrlo male su šanse da ćemo mi ikog uspjeti nagovoriti da Grad ovo kupi. Svi nam govore Grad nema para, koronokriza prezaduženost Dubrovnika i slično, ali potrudili smo se dali smo najbolje od sebe, dali smo sve što možemo", kazuje Nino Glavinić, član Inicijative TUP - urbana četvrt.

I uspjeli su. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća uz 16 glasova za i tri suzdržana UTD Ragusa podignuo je novi kredit i kupio posljednju tvornicu s više od 25 tisuća četvornih metara.

"Radi se uistinu o najvećem stjecanju imovine od 1990-ih do danas. Radi se o prevrijednom prostoru. Smatram da je ovo najveća kruna moje političke karijere za sada jer ostavljamo to zasigurno svim budućim generacijama naših sugrađana", kazuje Mato Franković (HDZ), gradonačelnik Dubrovnika. 

Deset milijuna i 200 tisuća eura isplaćeno je dioničarskom društvu. U tvornici radi 32-oje ljudi.

"I svi su ljudi potpisali otkaze i dobit će odgovarajuću otpremninu", kazuje Luka Majić, predsjednik Uprave TUP-a.

S njima se gasi posljednja tvornica u nadi kako će barem dio nje ostati za razvoj kreativnog i urbanog života kakav Dubrovniku nedostaje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo