udruge na nogama / 'Gasite respiratore, gasite svjetla, gotovo je': Nepokretnim bolesnicima žele smanjiti fizikalnu terapiju

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Ako i žele uštedjeti na najtežim bolesnicima to se tako neće dogoditi. Svi ćemo biti na gubitku'

8.6.2018.
12:11
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Prema nacrtu prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju u kući za kojeg se savjetovanje zaključuje u petak 8. lipnja smanjit će se broj sati fizikalne terapije za najteže oboljelu nepokretnu djecu i odrasle s gotovo pet puta tjedno kroz čitavu godinu na tri puta tjedno u samo četiri mjeseca godišnje. 

Ograničenja koja donosi Pravilnik odnose se na djecu i odrasle oboljele od spinalne mišićne atrofije, demijelinizirajuće bolesti središnjeg živčanog sustava, cerebralne paralize i ostalih paralitički sindromi (hemiplegija, paraplegija, tetraplegija) te oboljelima od prirođene malformacije i deformacije živčanog i mišićno koštanog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Umjesto vježbanja pet puta tjedno kroz cijelu godinu kako je preporuka fizioterapeuta i dječjih ortopeda, HZZO to drastično smanjuje na samo tri puta tjedno samo četiri mjeseca godišnje. Poznato je da fizikalna terapija smanjuju daljnje komplikacije i omogućava bolju pokretljivost zglobova te se izbjegavaju skupocjene operacije i rehabilitacije do kojih bi došlo zbog neodržavanja stanja. Ako i žele uštedjeti na najtežim bolesnicima to se tako neće dogoditi. Svi ćemo biti na gubitku, a najviše oni kojima je terapija potrebna“, upozoravaju iz Hrvatskog saveza udruga OSIce

U Savezu OSIce, koji okuplja Udruge za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom koje bi bile zakinute ovim pravilnikom, ističu kako su liste čekanja na fizikalnu terapiju i sada predugačke, sve više fizioterapeuta mora svoj kruh potražiti izvan Hrvatske, a ovi mjerama i drastičnim smanjenjem broja sati terapije ova struka bi mogla potpuno preseliti u inozemstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ovim putem želimo apelirati na HZZO i nadležne institucije da umjesto ušteda na najtežim skupinama bolesnika, a koje će rezultirati većim troškovima u zdravstvu Pravilnik prilagode tako da potiču fizijatrijsku struku i ostanak stručnjaka unutar našeg sustava“ poručuju iz Saveza OSIce u priopćenju koje potpisuju: Udruga „Kolibrići“,  Udruga „Anđeli“, UOSISMŽ, Udruga „Vukovarski leptirići, Udruga „Korak dalje“, Udruga „Djeca Pelješca“.

Na nacrt  prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju u kući ranije je upozorila i Ana Alapić, predsjednica Udruge Kolibrić koja je situaciju na svom Facebooku opisala riječima "Gasite respiratore, gasite svjetla, gotovo je".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru za Vijesti.hr Alapić je kazala kako njen sin Mate, koji boluje od mišićne spinale artrofije zbog koje mu je potrebna i spinraza, već sedam godina ima fizikalnu terapiju u kući. 

"Moj sin, dijete na respiratoru koje godinama svakodnevno vježba, bio bi doveden u poziciju da ima pravo samo četiri mjeseca na fizikalnu terapiju u kući, kroz mjesec dana imao bi tri puta terapiju, pa dva mjeseca pauze, pa opet na mjesec dana terapija. To je katastrofa", kazala je Alapić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako je frapantno da se svaka nova odluka donosi na način da se uskraćuje pravo najranjivijima u zdravstvenom sustavu. "Fizikalna terapija je osnova funkcioniranja na dnevnoj bazi i sad se dovodimo u poziciju za nešto što je dosad struka podupirala, dakle i fizioterapeuti, pedijatri i ortopedi, oni tvrde treba vježbati kontinuraino.

Sve se svaljuje na leđa roditelja. Ja nisam kompetentna osoba, odnosno fizioterapeut. Radim da i ja vježbam s njim jer Matina fizikalna terapija  ovisi o mogućnosti ustanova koje pružaju skrb, jer se govori da su velike liste čekanja, da je malo fizioterapeuta na terenu. Kroz ovaj period ima tri puta tjedno fizikalnu, iako bi trebao imati pet puta jer nemaju ljudi, nemaju koga poslati. Taj fizioterapeut mene korigira kao roditelja i objasni mi na koji način trebam vježbati s njim i na što trebam obratiti pozornost", objašnjava Alapić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od svih terapija, Mati je dostupna jedino fizikalna terapija kao takva i ima pravo na dva sata medicinske sestre u kući koja mi dođe pomoći s kupanjem. To je sve što imamo od sustavne skrbi. To oni režu jer nisu u stanju proširiti da zaposle više fizioterapeuta i proširuju koncesiju", kazala je Alapić.

Tvrdi kako su udruge poslale svoja mišljenja o fizikalnoj terapiji na savjetovanje jer je to jedino što sada mogu učiniti. "To je pravilnik koji je u postupku, nije još donesen. Moram napomenuti kako mi je skrenuta pozornost da u rad na nacrtu pravilinika nisu sudjelovali fizioterapeuti", tvrdi Alapić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između ostalog, ističe kako je i davanje spinraze kao lijeka usko povezano s fizikalnom terapijom. "Ako se ne vježba dolazi do kontraktura. Ako se to ne radi, onda je potreban operativni zahvat", tvrdi Alapić.

HZZO: Ne možemo znati što će biti usvojeno

O cijeloj situaciji se oglasio i HZZO priopćenjem. "Još danas traje savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o nacrtu prijedloga Pravilnika HZZO-a o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju u kući, koje je započelo 9. svibnja. Svi zainteresirani u proteklih mjesec dana, uključujući i današnji dan, dostavljali su i još uvijek dostavljaju svoje prijedloge, primjedbe i komentare na predloženi tekst nacrta spomenutog Pravilnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon završenog savjetovanja, a prije izrade novog Pravilnika, analizirat će se svi pristigli prijedlozi, primjedbe i komentari građana.

Stoga, preuranjene su tvrdnje koje je danas iznio Hrvatski savez udruga OSIce o smanjenju prava na fizikalnu terapiju za nepokretne osobe, djecu i odrasle osobe jer prije nego što se obrade sve primjedbe, prijedlozi i komentari, HZZO ne može znati što će od navedenog biti usvojeno niti kako će u konačnici izgledati Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju u kući", navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo