pršut, vino, slastice... / Gastro ponuda u šibenskom kraju obiluje delicijama: Evo što se nudi od vrhunskih jela i pića

Povezivanjem proizvođača hrane i vina s ugostiteljima i jedni i drugi vjeruju da bi lakše gradili šibensku regiju kao gourmet destinaciju

10.4.2019.
17:00
VOYO logo

Šibenik ima restoran s Michelinovom zvjezdicom, a u Michelinov vodič ušla i jedna konoba iz Konjevrata koja nudi glavnom tradicionalna jela drniškog kraja. U šibenskom zaleđu su i vinari svjetskog glasa, pa se svjetski gurmani nerijetko iznenade vrhunskim debitima, maraštinama i babićima.

Povezivanjem proizvođača hrane i vina s ugostiteljima i jedni i drugi vjeruju da bi lakše gradili šibensku regiju kao gourmet destinaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suši se na dimu i buri, a kvalitetniji je onaj s više masnoće. Pravi drniški pršut znaju prepoznati i strani gurmani.

"Oni bolje znaju prepoznati nego mi domaći. U slučaju, na primjer, Talijana, Nijemaca oni znaju što je pravi pršut. Vi njima ne možete staviti nešto bezveze na pijat. On to odma primjeti, odma znade", rekao je predsjednik Udruge drniških pršutara Drago Pletikosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A da na tanjure u šibenskoj regiji dolaze sve kvalitetniji pršuti, ali i ulja, vina i sirevi pokazao je Taste Šibenik-Knin County.

"Zapravo je inicijalna ideja povezati proizvođače hrane i vina s ugostiteljima kako bi oni zajedno uspjeli prezentirati autentičan proizvod Županije", rekla je Martina Miličević."
Brendiranje Hrvatske kao vinarske regije za vinare je od presudnog značaja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni osobno je cilj da od ovih naših sorti koje mi imamo da istražujemo maksimalno njihove potencijale, da ih sadimo na različitim lokacijama, na različitim tlima i da iznjedrimo široki spektar vina, od pjenušavih do prošeka, nešto što može parirati najboljim svjetskim regijama, najboljim svjetskim vinima", rekao je vinar Ante Sladić iz Plastova.

Tradicionalni kupus ili verzot na ulju pripremljen na moderan način prezentirao je mladi chef iz Mirlović Zagore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi u tom slučaju ovdje nismo dodali krumpir, radili smo spumu od krumpira i poriluka, dehidrirali smo jaje u soli i šećeru, žumanjak, napravili smo pepeo od luka i kremu od cikle.", rekao je chef Mate Sučić.

Uslijedila je trlja umotana u pršut s kremom od batata, pa teletina odležala 28 dana s krustom od domaće skute iz Pakova Sela. Kako to sve sljubiti s domaćim vinskim sortama pokazao je somelier iz šibenskog restorana s Michelinovom zvjezdicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sorte koje će se danas piti za ručak su debit, maraština, babić i jedan jako interesantan prošek koji je rađen od babića..", rekao je šibenski somelier Branimir Vukšić.

Okruglice od smokava sa gelom od naranče i kremom od vanilije pokazale su kako i sasvim obična sušena smokva može biti glamurozna slastica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo