12. godišnjica smrti / Gdje je SDP bio prije 12 godina, a gdje je danas? 'Ovo više nije SDP. Ljevici nedostaje čovjek poput Račana'

Ministar financija u njegovoj vladi kaže - ljevici danas nedostaje čovjek poput Račana

30.4.2019.
6:35
VOYO logo

"Kada bih vama sada mogao naslikati svoju sliku Hrvatske u budućnosti bio bi to osmijeh. Osmijeh kojim dijete pozdravlja svoje roditelje zadovoljne jer su mogli kupiti veći stan u kojem on ima veću sobu. Osmijeh jer djed ima poštenu penziju i mogu ići zajedno na utakmicu bez straha od nereda." 

Ovako je govorio prvi predsjednik SDP-a Ivica Račan, a njegove riječi o Hrvatskoj kakvu želi ponavlja i današnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polaganjem vijenaca i sjećanjem na bivšega premijera, obilježen je 12. godišnjica  njegove smrti.

"Račan je ostavio velik trag u Hrvatskoj politici. 1990. je otvorio demokratske procese. 2000. je otvorio vrata EU i NATO-a Hrvatskoj. Sagradio najmodernije autoceste u Europi, podigao plaće i mirovine", kazao je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na čelu Vlade bio je od 2000. do 2003. Tadašnji ministar vanjskih poslova za Račana kaže da je bio jedinstvena politička pojava.

"U političkom prostoru se on nikad nije obračunavao s ljudima. On se obračunavao s problemima hrvatskog društva i hrvatske države", kazao je Tonino Picula, ministar vanjskih poslova u Vladi Ivice Račana

Ministar financija u njegovoj vladi kaže - ljevici danas nedostaje čovjek poput Račana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U vrlo teškim trenucima znao je biti odgovorna osoba. Interes RH bio mu je na prvom mjestu. To znači da je znao okupiti ljude koji su znali svoj posao", kazao je Slavko Linić, ministar financija u Vladi Ivice Račana.

Kako Račan tada, tako i Bernardić sada, vode stranku kad je socijaldemokracija u krizi. Da danas vidi SDP, stranački veterani kažu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno bi rekao da postoji prostor da se odnosi unutra stranke poprave, da se okrenemo problemima zbog kojih socijaldemokracija i postoji", kazao je Picula.

"Ovo više nije SDP. Pojedinci koji sebe stavljaju ispred stranke, ispred programa stranke, ispred građana Hrvatske to nije SDP. To se ne da uspoređivati", smatra Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivica Račan ostavio je traga u hrvatskoj povijesti, a njegova stranka danas ima najlošiji rejting otkako se provode mjerenja.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo