njegov prepoznatljiv znak / Gdje je Tuđmanova lenta? Tajnu nestanka otkriva krojačica koja ju je sašila

Image
Foto: Vijesti.hr/Wikipedia

U uredu predsjednice tvrde: 'Postoji samo jedna i čuva se kod nas'. Ipak nisu nam je dali snimiti

12.10.2018.
7:00
Vijesti.hr/Wikipedia
VOYO logo

Lenta koja je bila prepoznatljivi znak prvog hrvatskog predsjednika otišla je u povijest. Nitko je poslije Franje Tuđmana nije nosio, iako predsjednicima to nalaže i zakon. 

No pravo pitanje bez odgovora je - gdje je nestala prva hrvatska predsjednička lenta? U uredu predsjednice tvrde: "postoji samo jedna i čuva se kod nas". Ipak nisu nam je dali snimiti, no mi smo pronašli krojačicu koja je sašila tu prvu, kojoj se izgubio svaki trag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što vidite ona je šivana sastavljana je od tri različita materijala, bilo je teško u ono vrijeme nabaviti, tri iste, kao što vidite ovo je malo tamnija plava.., nismo znali ništa ni koliko široka treba bit, ni koliko dugačka, niš nismo znali."

I ovo je bio grb?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ovo je bio grb."

To je taj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je taj", kaže nam Jadranka MIlin, krojačica prve hrvatske predsjedničke lente.

To ipak nije ova koju je nosio na inauguraciji dvije godine kasnije. Na ovoj je, za razliku od originala prvo polje grba - crveno, a sam grb dobio je današnji izgled. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se ta druga, tkana lenta čuva kao jedina službena u predsjedničkom uredu, prvoj se izgubio svaki trag.

Bila su to ratna vremena, predsjednički ured je se dva puta selio, kaže prvi Tuđmanov savjetnik, no tvrdi, da je Franjo Tuđman bio toliko pedantan, da se to u njegovo doba nije moglo zagubiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je čak i snimio s kim se sastajao o čemu razgovarao, znači prvi trag mogućeg gubitka te dokumentacije treba tražiti kad je Stipe Mesić se uselio u novi ured predsjednika Republike i otvorio Tuđmanov arhiv, bez ikakve inventure", ističe Slaven Letica.

Tuđmanov nasljednik lentu nije nosio, iako je ona propisana Zakonom (o grbu, zastavi i himni RH te zastavi i lenti predsjednika Republike) a predsjednik je ima nositi na inauguraciji, o Danu državnosti i na svečanim prigodama. Nije je nosio ni Mesićev nasljednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hahaha, pa lentu nisam nosio jer je smatram reliktom povijesti koja nije možda ni primjerena našoj kulturi i tradiciji, Ona postoji u uredu da li će je netko od predsjednika i kad nositi, ne znam, ali ja nisam imao potrebu nju nositi...", ističe bivši predsjednik Ivo Josipović.

Da će je nositi, obećavala je i sadašnja predsjednica, ipak nije - osim u rukama - na dan inauguracije. Lenta je očito nezgodna tema, jer nam je njeno snimanje, prvo  dogovoreno - pa otkazano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A žao mi je, pa to je ipak, mi smo bili toliko ponosni, i ja i suprug i dečki, to je bila prva hrvatska prava hrvatska kruna, lenta, nekakav dokaz - imamo Hrvatsku - sad na kraju pljuska", kaže Jadranka MIlin, krojačica prve hrvatske predsjedničke lente.

Tako su od Tuđmanove lente ostali samo dijelovi, kao i od tradicije koja se izvlači od prigode do prigode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo