Roditeli zabrinuti / Kamo s učenicima čije su škole nakon potresa u derutnom stanju: 'Isplati li se obnova takvih škola?'

Potres je samo ogolio probleme koji se u mnogim gradskim objektima već godinama guraju pod tepih

25.4.2020.
20:45
VOYO logo

Mnogu djecu i roditelje diljem zemlje najviše muči kad će početi nastava. No, one koji su pohađali zagrebačke škole koje su stradale u potresu više od pitanja kad muči gdje će djeca nastaviti školovanje.

Mnoge škole i vrtići još nisu sanirani, a pitanje je koliko će biti sigurni i nakon što se popravi statika jer udar od 5,5 prema Richteru pokazao je kako su roditelji s pravom zabrinuti za sigurnost svoje djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U derutnom objektu u Zagorskoj ulici nastave ne bi bilo i da nema korone. Crvena naljepnica dodijeljena je s razlogom. Ovdje se više neće školovati 250 predškolaca i osnovnoškolaca koji stječu znanja klasičnog baleta i suvremenog plesa kao ni srednjoškolci scenskog plesa.

"Oštećene su nosive kontrukcije, oštećeno je stubište i u pregledu statičara se pokazalo da zgrada nije više sigurna", izjavila je Ivana Pinjušić Bužančić, v.d. ravnateljice Umjetničke plesne škole Silvije Hercigonje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamo dalje? Još nisu sigurni. Tek su u tijeku pregovori kako će se nastaviti školovanje iduće godine.

U Akademiji likovnih umjetnosti stanje je još gore. Jasno im je da nastavu u ovoj zgradi mogu zaboraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš plan je sve studente i opremu, koja je već jednim dijelom otišla, locirati u Ilici, koja je naša glavna zgrada. Pokušat ćemo se stisnuti, preraspodjeliti i vidjeti kako organizirati rad Odsjeka za animirani film i nove medije u sljedećoj godini", rekao je Tomislav Buntak, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Na velike improvizacije moraju biti spremni i učenici 25 obrazovnih objekata u vlasništvu Grada koji su oštećeni u potresu. Crvenu oznaku dobile su četiri škole. Kod preostale dvadeset i jedne statika nije ozbiljnije narušena, ali bez sanacije ne mogu biti otvorene. Kako će se organizirati nastava koja bi trebala početi uskoro i u koje će se druge škole privremeno preusmjeriti učenici, još ne znaju ni u gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ne znamo koliko će djece biti u razrednom odjelu. Morat ćemo organizirati prijevoz, ali ne znamo koliko će djece smjeti biti u autobusu. Je li to samo vozač i devetero njih ili više. Tako da ima mnogo nedoumica za koje čekamo od nadležnih da nam odgovore", izjavio je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje.

Neki objekti, poput Dječjeg vrtića "Izvor", u kojem su stradale stube i dimnjaci, već su sanirani. U Krajiškoj ulici, u kojoj živi i predsjednik Zoran Milanović, je Osnovna škola Petra Zrinskog koju su pohađali i njegovi sinovi. Ovako škola koju pohađa 665 učenika izgleda iznutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao roditelji smo zabrinuti i pitamo se isplati li se obnavljati ovako stara škola. Zabrinuti smo zbog potresa jer je pokazao da i samo 5,4 po Richteru školu može ozbiljno oštetiti", poručio je roditelj Miran Krčadinac Flock.

Da stvar bude gora, roditelji govore kako je škola derutna već godinama. Roditelje je dodatno razljutio dopis da pomognu u traženju sponzora kako bi se škola napokon uredila i postala prikladna "za kompletnu reorganizaciju svih prostora u školi, kao i potrebne građevinske radove koji bi dotrajalu infrastrukturu dovele do stupnja sigurnog i ugodnog boravka djece u školi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plaćamo prirez i sva davanja, i zar sad još trebamo promovirati svoju djecu da bi skupljali novac? Naravno, ako treba, mi ćemo doći, farbat ćemo zidove, sadit ćemo cvijeće, ali glavni nositelji projekta trebaju biti neke institucije koje su, na kraju krajeva, i plaćene za to", poručila je majka učenice škole Nikolina Metikoš Janjić.

Potres je samo ogolio probleme koji se u mnogim gradskim objektima već godinama guraju pod tepih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo