EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE / Gdje se nalaze utvrde HDZ-a i Kukuriku koalicije?

Za pet dana Hrvatska izlazi na birališta. Kako birači dišu, provjerili smo ekskluzivnim istraživanjem GfK za RTL, provedenim od 15. do 25. studenog na četiri tisuće ispitanika. U prilogu pogledajte gdje se nalaze slabe točke izbornih kandidata, koje su utvrde HDZ-a i Kukuriku koalicije i zašto je to tako.

29.11.2011.
18:51
VOYO logo

Ekskluzivno istraživanje Gfk za RTL provedeno u vremenu od 15. do 25. studenog na 4.000 ispitanika pokazuje da bi Kukurikukoalicija u Saboru imala 85 mandata, a HDZ 39, dakle upola manje - što bi bio najgori rezultat u povijesti te stranke.

HSP i HDSSB dobivaju po četiri mandata, Laburisti tri, a don Ivan Grubišić mogao bi dobiti čak dva mandata. HSS, Blok umirovljenici zajedno te HSLS, pokazuje istraživanje, dobivaju po jednog zastupnika.

Ipak, odnos snaga još se može promijeniti jer neodlučnih je čak 26 posto, uz dodatnih 13 posto onih koji ne žele reći kome će dati svoj glas, a sigurno izlaze na birališta.

Dalmacija je i dalje najjače HDZ-ovo uporište. Deveta i deseta izborna jedinica prema istraživanju GfK, HDZ-u donose najveći postotak glasova. Zanimljivo da je peta izborna jedinica tek treća po redu HDZ-ovih utvrda, a tamo je prva na listi Jadranka Kosor.

Na svim dosadašnjim izborima peta je uvijek bila najsnažnija HDZ-ova jedicnica i nikad tamo nisu gubili. Iako se govori da je deveta izborna jedinica najveća utvrda, ali u petoj nikad nisu bili ugroženi. Ova je rezultat tako vrlo zabrinjavajuć za HDZ.

Ni Zoran Milanović svojima ne donosi najviše glasova. Kukuriku utvrde su osma, treća i druga jedinica, gdje su prvi na listama Zlatko Komadina, Radimir Čačić i Zvonimir Mršić.

Treba naglasiti da prva izborna jedinica u kojoj se nalazi najveći dio grada Zagreba, pogotvo centar grada okuplja jako puno snažnih imena i kandidata.

U Sabor će najmanje kandidata HDZ-a iz osme izborne jedinice, a najviše, po šest njih, iz devete i desete. Ostane li tako to bi značilo da u Sabor najvjerojatnije ne bi ušli Kerumova sestra Nevenka Bečić i šogor Petroslav Sapunar, koji u tim jedinicama zauzimaju sedmo mjesto.  

Prema istraživanju, najviše mandata, čak 13, Kukuriku koalicija osvaja u osmoj jedinici, a najmanje u devetoj.

To je jednako kao i HDZ, a zanimljivo je da je to njihov najlošiji 'rejting', ali je 0,1 posto bolji od najjačeg HDZ-ovog u desetoj izbornoj jedinici.

Ispada da će Kukuriku uspjeti čak i devetoj jedinici imati ako ništa izjednačen rezultat s HDZ-om što je najveći skok za njih, iako treba naglasiti da će rezultati ipak biti nešto povoljniji za HDZ.

Ipak, nisu povoljni za Milana Bandića. Samo se troje od 4.000 ispitanika izjasnilo da će glasati za zagrebačkog gradonačelnika. Njemu će, očito, trebati pravo čudo da prijeđe izborni prag.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo