SLOMIO IH DRON / General i predstavnik Hrvatske u NATO-u za RTL o zakazivanju zajednice država: 'Radi se o točkastom odrazu, zaspali su'

Premijer najavljuje da po odgovore o tome tko je lansirao stari sovjetski dron iz Ukrajine prema Zagrebu odlazi u NATO bazu

12.3.2022.
19:28
VOYO logo

Dok se letjelica, za koju se i dalje ne zna tko ju je poslao, iskopava iz kratera na zagrebačkom Jarunu, evakuiran je dio Studentskog doma. NATO članice su zakazale, a Mađarska mora odgovoriti zašto nitko nadležan nije reagirao na dron od 6 tona koji se srušio usred glavnog grada. Dio je to poruka državnog vrha.

Premijer najavljuje da po odgovore o tome tko je lansirao stari sovjetski dron iz Ukrajine prema Zagrebu odlazi u NATO bazu. A i dalje je nejasno i kako je bez ikakve reakcije preletio preko dijela Rumunjske, zatim krstario 40 minuta preko cijele Mađarske da bi se srušio u Zagrebu, samo pukom srećom bez žrtava.

Zna se jedino da je Tupoljev 141 Striž doletio iz Ukrajine, a jutros je mjesto pada obišao i premijer i zaključio: ovo je jasna prijetnja. Olupina iz kratera trebala bi biti poslana na analizu ali iskapanje nije završeno.

Čudio se premijer Plenković ostacima bespilotne letjelice koja je preksinoć u Zagreb pala iz vedra neba. U susjedstvo studentskog doma, restorana i noćnog kluba poveo je svoje ministre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JENS STOLTENBERG /

Premijer kontaktirao glavnog tajnika NATO-a zbog pada drona u Zagrebu. 'Ozbiljan incident! Zatražio sam utvrđivanje činjenica'

Image
JENS STOLTENBERG /

Premijer kontaktirao glavnog tajnika NATO-a zbog pada drona u Zagrebu. 'Ozbiljan incident! Zatražio sam utvrđivanje činjenica'

''Ovakvu situaciju ne možemo tolerirati niti bi se ona trebala dogoditi. Ovako nešto je bila čita i jasna prijetnja na koju se treba reagirati. Mi ćemo ovu temu dići na razinu Europske unije i još detaljnije obavijesti o onome što je saznamo i radit i da podignemo spremnost ne samo nas nego i drugih'', kazao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Bespilotna letjelica pala je u glavni grad države članice EU i članice NATO-a bez da je itko reagirao, Plenković je zbog toga pisao i glavnom tajniku NATO-a. Još uvijek se ne zna čija je, zna se da je stigla iz Ukrajine.

''Kako se to dogodilo, je li to greška u smislu programiranja, je li to provokacija, je li to namjerno napravljeno, tko je napravio to ćemo tek utvrditi. Generalno ne trebamo se brinuti za sigurnost, ali ovo nam je pokazalo da imamo jedan scenarij nepredviđen, brz, jako opasan'', izjavio je Plenković.

Četrnaest metara dugu i 6 tona tešku letjelicu treba pažljivo iskopati iz zemlje i zatim iz nje izvaditi potencijalne podatke koji bi trebali dati odgovore na sva pitanja.

''Situacija je ozbiljna, to je vojno sredstvo i zato treba prepustiti osobama koje su osposobljene da obave spoj posao'', rekao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade.

Čeka se i konkretan odgovor NATO-a, zašto nisu reagirali. Puka je sreća što su stradali samo automobili.

''Ja vjerujem da je tu NATO malo zaspao. Pazite uvijek se radi o borbenoj spremnosti cjelokupnog sustava i procjenjuje se što je ugroza i što nije ugroza. Za ovo se očito procijenilo da nije ugroza'', izjavio je general Josip Štimac, bivši zapovjednik HRZ-a.

Hrvatski veleposlanik u NATO-u kaže kako niti jedan sustav nije savršen, ali da ovo nikako nije ugodna situacija.

''Radilo se o jako lošem točkastom odrazu na ekranima koji su integrirani i koje NATO prati i takvih je mnogo gotovo na dnevnoj bazi pa se ne reagira na svaki. Ovaj put se pokazalo da je NATO zračna obrana trebala ranije reagirati'', kazao je Mario Nobilo, stalni predstavnik Hrvatske pri NATO-u.

Dron je poletio u Ukrajini, zatim preletio Rumunjsku, Mađarsku čak 40 minuta i pao u Hrvatskoj. Sve redom članice NATO saveza. Iz ovoga treba izvući lekciju.

''To je najsofisticiraniji i najopremljeniji savez koji sasvim sigurno zna i može zaštiti zemlje članice, tako da ja vjerujem ovo je malo buđenje i bilo je vrijeme da se probude'', kazao je Štimac.

Predsjednik države poručuje da nije vrijeme za upiranje prstom u krivca već za izvlačenje pouka u svim NATO članicama. Premijer u srijedu putuje u Španjolsku, gdje će u NATO bazi sa zapovjednikom razgovarati o nadzoru zračnog prostora saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo