zapovjednik kopnene vojske / General Jurković o vježbi Velebit 18: 'Gradimo vojsku na vrijednostima iz Domovinskog rata'

General je, kako kaže, iznimno zadovoljan provedenom vježbom, no tvrdi da ona još nije gotova

15.10.2018.
18:52
VOYO logo

Na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju održana je združena intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske Velebit 18, a radi se o jednoj od najvećih i najzahtjevnijih vojnih vježbi od hrvatske neovisnosti.

Dio svojih sposobnosti ondje je pokazalo 1100 vojnika i 80-ak strojeva - od oklopnih vozila do aviona  i helikoptera. General Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, objasnio je za RTL zbog čega se provodi ova vježba. "Vojska je jamac sigurnosti. Da bi bili jamac sigurnosti morate imati spremnost, a do nje dolazite da vježbate ljude, da obuku provodite u što složenijim i realnijim uvjetima", kazao je Jurković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Buduće situacije neće biti jednostavne'

Tvrdi kako vojska mora dio vježbi proći i u vojarnama, no da je kruna obuke upravo ovakva vježba. "Tu provjeravate spremnost stožera, postrojbi, pojedinaca, otežavate određen situacije, radite u noćnim uvjetima, duže vremena, da vidite kako se tko ponaša. Buduće situacije, ako ih bude, sigurno neće biti jednostavne i lake, nego kompleksnije od ovog što smo provodili", kazao je Jurković.

General je, kako kaže, iznimno zadovoljan provedenom vježbom, no tvrdi da još nije gotovo dok se svaki vojnik ne vrati kući i dok se svako sredstvo ne vrati s poligona u bazu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Oni su heroji Domovinskog rata'

"Nema incidentnih situacija, nitko nije povrijeđen. Ako uspijete provesti vježbu uspješno sa sigurnosnim aspektom sigurno je da je uspjeh kompletan", kazao je. Otkriva i što za vježbu znači posjet generala Ante Gotovine i Mladena Markača

"To su heroji Domovinskog rata, ljudi koji su strahovito puno u ratu pridonijeli, nakon rata puno toga pretrpjeli. Gradimo hrvatsku vojsku na temeljnim vrijednostima iz domovinskog rata", zaključuje Jurković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo