27. obljetnica akcije / General Kruljac: 'Faktor iznenađenja bio je ključan za Bljesak. Mustač i Perković? Ne bih potpisao pismo'

General Kruljac prvi je ušao u Okučane, a u RTL-u danas opisao je kako je to izgledalo

1.5.2022.
20:20
VOYO logo

RTL-ov reporter Andrija Jarak o operaciji Bljesak u RTL-u Danas razgovarao je s bivšim zapovjednikom 3. gardijske brigade koji je prvi ušao u Okučane, generalom Mladenom Kruljcem.

Kruljac je na početku komentirao je li faktor iznenađenja bio ključ za uspjeh operacije Bljesak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno. Moram reći da je VRO Bljesak nastavak akcija iz 1991. Otkos i Orkan, tako da smo od kraja 1991. do 1994. radili stožerne trenaže, pripreme postrojbi, bojevo gađenje, uvježbavali smo ukrcavanje i iskrcaj tenkova u Slavonskom Brodu uz pomoć radnika za specijalna vozila iz Đure Đakovića. Radili smo tri godine na tome da bi to bili iznenađenje i da ispunimo zadaću u potpunosti. Autoput je presjekao Slavoniju, uništeno je gospodarstvo, morali smo ići obilaznicom, a dokaz da je bilo iznenađenje napravili smo na sam dan napada, 1. svibnja, krenuli smo bez topničke pripreme da bi bilo apsolutno iznenađenje i da ne bude civilnih žrtava", kazao je.

Image
27. OBLJETNICA /

Što je bio 'Bljesak'? U manje od 32 sata oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije

Image
27. OBLJETNICA /

Što je bio 'Bljesak'? U manje od 32 sata oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije

General Kruljac prvi je ušao u Okučane, a u RTL-u danas opisao je kako je to izgledalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja je taktička skupina 1 na čelu s brigadirom Lekom imala zadaću. Prvi dan je radila s pravca zapada, presjekli su autoput kod sela Vrbovljani, doveli u poluokruženje Okučane, odblokirali smo skelska mjesta prijelaza zbog mogućih dolazak vojske Republike Srpske iz BiH. Prvi dan je bilo problema s pravca istoka. Ja i postroj be smo ostali strateška pričuva Glavnog stožera jer se očekivao protuudar JNA, tako da sam tijekom noći uveden u operaciju. Stupio sam u kontakt s generalom Romićem, izmijenili smo kodirane karte i tijekom noći, prvi na drugi dan, išao sam lijevo od generala Romića ispred 121. Domobranske pukovnije. Prošli smo Širince, Šagovinu, Smrtiće, došli u kontakt s 54. lakom jurišnom brigadom gdje smo ih potukli i prema Okučanima su išli prema Bosanskoj Gradišci. U jutarnjim satima smo izbili u Kosovac", kazao je.

Hrvatska vojska je u toj akciji po prvi put upotrijebila borbeno zrakoplovstvo. Kruljac je otkrio koliko su MIG-ovi doprinijeli uspjehu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"MIG-ovi su djelovali i prije, ali ovo je bilo prvi puta da je djelovalo borbeno zrakoplovstvo, MIG-ovi 21 i jurišni helikopteri, to je bilo psihološki dobro za nas, a i pokazali smo moć. MIG-ove smo koristili drugi dan kad smo išli iz Kosovca prema Okučanima. Brzo sam ustrojio borbenu skupinu", kazao je Kruljac te dodao da su oko 13 sati i 21 minutu oslobodili Okučane.

Komentirao je i je li operacija Bljesak bila potvrda Hrvatska vojska ima snage i kapaciteta osloboditi okupirana područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova operacija nakon Maslenice je bila prva velika operacija gdje su upotrebljene kopnene snage, zrakoplovstvo i postrojbe ministarstva unutarnjih poslova. Pokazali smo sebi, neprijateljima i svjetskoj javnosti da je hrvatska vojska i policija spremna da oslobodi okupirane dijelove Hrvatske", kazao je.

Kruljac se osvrnuo i na pismo za pomilovanje Perkovića i Mustača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam znao za pismo, nitko me nije zvao, da su me zvali nikad ga ne bih potpisao", zaključuje Kruljac.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo