Istraživanje gfk / Istraživanje o tržištu knjiga u Hrvatskoj: Što se čita u Hrvatskoj?

Image
Foto: Thinkstock

Prije tjedan dana održana je Noć knjiga na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja agencije GfK o tržištu knjiga u Hrvatskoj.

30.4.2018.
7:43
Thinkstock
VOYO logo

Agencija za istraživanja tržišta GfK, i ove je godine napravila istraživanje o tržištu knjiga u Hrvatskoj. 

Nešto više od polovice građana u RH čita knjige, odnosno pročitali su barem jednu knjigu u godinu dana. Nešto više se čita u Zagrebu i Primorju, a najviše čitaju visooobrazovane osobe, osobe koje žive u većim gradovima, mlađi (osobe do 24 godine) i žene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najčešće se čitaju prijevodi stranih autora, dok od žanrova belatristika, tj. proza (60%), a zatim slijedi stručna literatura (30%). Pročitane knjige najčešće su posudili iz knjižnice (46%), a kupuju se u knjižari (54%). 

Svaki četvrti građanin (iznad 15 godina) kupio je barem jednu knjigu u posljednja tri mjeseca, a za razliku od prijašnjih godina, one se podjednako kupuju na popustu i po redovnij cijeni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrinjavajuće je što raste broj nezainteresiranih za knjige - čak 61% ispitanika reklo je da ih ne kupuju jer ih ne zanimaju, a na pitanje 'Što bi Vas navelo da kupite knjige?' 53% ispitanika odgovara s – ništa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo