jasna poruka / GI Narod odlučuje: 'Mnogim građanima otežano ostvarivanje biračkoga prava'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Smatraju i da su osobe koje su pod povećanim zdravstvenim rizikom na neki način obeshrabrene pristupiti izborima

30.6.2020.
13:05
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Građanska inicijativa Narod odlučuje upozorila je u utorak da je zbog povećanja broja slučajeva oboljelih od koronavirusa mnogim građanima otežano ostvarivanje biračkoga prava na predstojećim izborima - onima u samoizolaciji, zdravstveno rizičnim i iseljenicima.  

"Mnogim građanima, mnogim skupinama birača u ovom slučaju otežano je ostvarivanje biračkoga prava", istaknula je Natalija Kanački na konferenciji za novinare ispred Državnog izbornog povjerenstva (DIP).   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je da su to prije svega osobe u samoizolaciji. Kaže da mediji objavljuju da je oko 2.300 osoba trenutno u samoizolaciji, a od toga je najveći broj, njih oko 1500, u Osječko-baranjskoj županiji. Napomenula je da su te osobe dobile zakonski rok da se do četvrtka prijave kako bi mogle ostvariti svoje biračko pravo. 

Kaže i da u ovoj situaciji kada nema povećanog broja članova biračkog odbora, birački odbori nemaju kapaciteta obići sve domove osoba u samoizolaciji koje će to tražiti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li do osoba u samoizolaciji doći informacija kako glasovati

Kanački je rekla da također nisu sigurni da će do osoba u samoizolaciji doći informacija da znaju kako to biračko pravo ostvariti.  

Smatraju i da su osobe koje su pod povećanim zdravstvenim rizikom na neki način obeshrabrene pristupiti izborima, te da će se mnoge od tih osoba također javljati da ih birački odbori posjete u njihovim domovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanački je istaknula da su oštećeni i hrvatski iseljenici. Pozvala je DIP i medije da kažu koliko naših iseljenika sa biračkim pravom ne može pristupiti glasanju u veleposlanstvima i konzulatima. 

"Tražimo objavu svih javnih podataka, tražimo da nas u četvrtak DIP obavijesti koliko osoba iz samoizolacije će se javiti biračkim odborima i  koliko njih će na kraju po zapisnicima ostvariti to biračko pravo", poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alarmantno je, kaže, da od 2000. do danas samo četiri do pet posto osoba u iseljeništvu ostvaruje svoje biračko pravo za glasanje, a to se, kako je rekla, onemogućilo raznim zakonima. 

Istaknula je da se to moglo jednostavno riješiti elektroničkim i dopisnim glasovanjem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik Karlo Novosel rekao je da takvo stanje ima direktne reperkusije ne samo na birače i njihova biračka prava već i na institucije koje takvu situaciju moraju sankcionirati. Apelirao je na građane da se brinu o svom biračkom pravu koje im nitko ne može otuđiti i moraju ga moći konzumirati i to svi na jednaki način.

"S obzirom na upute koje dobivamo od DIP-a postavlja se pitanje da li bi izbori sukladni takvim uputama i pridržavanjem takvih mjera bili zakoniti i sukladni s Ustavom, a to bi povlačilo za sobom obvezu Ustavnog suda da istu situaciju sankcionira", poručio je Novosel. Dodao je i da je to kao prvo obraćanje javnosti, upute nadležnim tijelima da ponašanje usklade sa zakonom i Ustavom, a u konačnici i da Ustavni sud poništi takve neregularne izbore odnosno neregularne postupke tijekom izbora. Ustvrdio je i kako je nemoguće očekivati da bi na ovim izborima svaki građanin mogao ostvariti svoje biračko pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo