PITANJE POBAČAJA / Ginekolog Goluža o slučaju Čavajde: 'Ključ rješenja je na Berošu. Odgovorni su oni koji vode sustav'

'Istina je da na Sv. Duhu nitko ne izvodi abortus. To nije pitanje liječnika koji rade tamo nego sustava', kazao je Goluža

6.5.2022.
18:59
VOYO logo

Trpimir Goluža, ginekolog u Petrovoj bolnici, s RTL-ovom reporterkom Petrom Mlačić komentirao je slučaj Mirele Čavajde. Goluža je kazao da je Etičko povjerenstvo donijelo četvrtu odluku koja govori o tome da ne postoje stručne medicinske indikacije na osnovu kojih bi se omogućio prekid trudnoće.

"Držim do mišljenja koje je naše Etičko povjerenstvo donijelo jer je to bio multidisciplinarni tim koji je obuhvatio stručnjake ne samo s područja perinatologije nego i drugih djelatnosti. To su bili vrhunski stručnjaci i mislim da im je nalaz objektivan. Utvrdili su da postoji određena vjerojatnost da dijete može biti porođeno u dobroj kondiciji i da neposredno nakon poroda se može pripremiti za neurokirurški zahvat na kojem bi se potvrdila dijagnoza i vidjelo koliko se djetetu može pomoći", kazao je Goluža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da dijete može biti dobro nakon poroda.

Image
PROCURIO NALAZ /

Slovenski doktori tvrde da Mirelina beba ima opasan tumor, ona odgovorila Berošu: 'Njegova tvrdnja ne stoji'

Image
PROCURIO NALAZ /

Slovenski doktori tvrde da Mirelina beba ima opasan tumor, ona odgovorila Berošu: 'Njegova tvrdnja ne stoji'

"Vjerojatnost da bude dobra, prema nalazima koje sam vidio, je značajno manja no da budu neke trajnije posljedice, no ne isključuje se mogućnost da to prođe na jedan primjeren način", kazao je Goluža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Problematikom se bavili stručnajci'

Komentirao je i kako je moguće da po pitanje pobačaj doktori u Sloveniji razmišljaju drugačije od doktora u Hrvatskoj.

"U medicini nikad 1 i 1 nisu dva. Ne bih se upuštao u stručne prosudbe kolega iz Slovenije ali mogu reći da se u Hrvatskoj ovom problematikom bavili probrani stručnjaci koji su vrh medicine u ovom segmentu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i je li ikada u Hrvatskoj izveden fetocid i imamo li doktore koji to znaju raditi.

"U Hrvatskoj nije izveden niti jedan fetocid. Slučaj u Petrovu je bio sličan, ali različit, bilo je jasno da je nespojiv normalan život za to dijete i da će uskoro umrijeti. Tad je potaknut prijevremeni porod, a ne pobačaj. Često se govori o pobačaju, a ovo nije pobačaj, nego porod djeteta. Da bi se mogao izvršiti potrebno je učiniti eutanaziju. Morate prekinuti život ploda i inducirati taj porod mrtvog djeteta kao takvog. U Hrvatskoj želimo maksimalno produljiti trudnoću koliko je moguće da ne bude negativnih reperkusija na dijete i majku, da se porodi i nakon poroda napravi operacija. Nitko ne može obećati da će dijete biti u redu. Svatko tko bi dao takve garancije bi bio neozbiljan. Situacija je složena. Vjerujem da će trudnica dobiti maksimalnu zdravstvenu skrb u pogledu psihološke i peripartalne situacije i nadam se da ćemo učiniti sve što je moguće kako bi to stanje djeteta bilo bolje", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ključ rješenja je na Berošu'

Komentirao je i kako je moguće da na Sv. Duh niti jedan doktor ne izvodi pobačaj iako je zakonom to omogućeno.

"Svjedoci smo medijske hajke koja se oko ovog slučaja vodi. Mislim da to nije dobro i da je to loše za trudnicu koja je pod dodatnim stresom i očekivanjima. Stvorio se front. Na jednom je trudnica i njena odvjetnica, na drugom su svi mi liječnici. Istina je da na Sv. Duhu nitko ne izvodi abortus. To nije pitanje liječnika koji rade tamo nego sustava. Za to nisu odgovorni liječnici koji imaju priziv savjesti, za to su odgovorni oni koji vode zdravstveni sustav. Zakon je nedorečen, zakon je iz 1978. godine, od 1978. do danas se puno promijenilo pogotovo u medicini. Posljedica zakona je posljedica političke nezrelosti društva koje nije kadro sjesti i dogovoriti se o takvim pitanjima", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da je zakonom određeno da bolnica ima doktore koji rade pobačaj.

"To bi se trebalo riješiti. Ključ rješenja je na ministru Berošu", zaključio je Goluža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo