fenomen iz splita / Ginekolog o četvorkama: 'U svijetu ih se javlja oko 200, ove iz Splita imale su puno sreće'

Đelmiš napominje da sve višeplodne trudnoće mogu imati komplikacije, a to za djecu nosi brojne probleme

2.6.2022.
20:50
VOYO logo

Još jučer je objavljena sretna vijest kako je 29–ogodišnja Splićanka carskim rezom na svijet donijela četiri bebe. I nije riječ o jednojajčanim ili dvojajčanim blizancima, već o četvorkama od kojih je svaka beba imala svoju posteljicu.

Odmah su ih proglasili medicinskim fenomenom, a specijalist ginekologije i opstetricije, Josip Đelmiš, koji je prije deset godina i sam svjedočio porodu četvorki, kaže da je slučaj rijedak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
velika fešta /

Medicinski fenomen četvorki oduševio Splićane: 'Prije razvijene medicine, ne bi imali šanse…'

Image
velika fešta /

Medicinski fenomen četvorki oduševio Splićane: 'Prije razvijene medicine, ne bi imali šanse…'

"Izuzetno su rijetke četvorke. Procjena je da se takav jedan porođaj događa na njih 700 tisuća. Recimo da se u Europi rađa 5 milijuna djece, oko 7 ili 8 porođaja bi bile četvorke. Procjena je da se u svijetu rađa samo oko 200 slučajeva četvorki. Što se tiče petorki, one su rjeđe, jedan slučaj na 700 tisuća porođaja", rekao je Đelmiš.

Kaže se i kod jedne oplođene jajne stanice može stvoriti četiri embrija i roditi četvero djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom slučaju mogu postojati i razdvojene četiri posteljice. Može se dogoditi i u slučaju ako dođe do oplodnje i dvije jajne stanice koje će se također podijeliti u ranoj fazi pa ćemo imati četiri djeteta. Može se dogoditi da su oplođene 3 jajne stanice, pa se jedna podijeli te ćemo isto imati četvorke. U ovom slučaju se govori o četiri podijeljene jajne stanice i četiri različita djeteta", objasnio je.

Đelmiš napominje da sve višeplodne trudnoće mogu imati komplikacije, više spontanih pobačaja, prijevremenih porođaja, a to za djecu nosi brojne probleme. Često završavaju u inkubatoru te su češće infekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, ove splitske četvorke imaju sreće. Spontano dišu, nisu na mehaničkoj ventilaciji, tako da očekujemo brzi rast te djece i odlazak kući iz bolnice", rekao je Đelmiš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo