žele liberalni poredak / Glas, IDS i Pametno osnivaju 'Amsterdamsku koaliciju' kao treću opciju za ogorčene birače

IDS, stranka Pametno i Glas, ujedinjeni pod nazivom 'amsterdamska koalicija', okupili su se u Zagrebu na 'liberalnom forumu'. Ističu kako još uvijek nisu službeno u koaliciji, ali da dijele zajedničke - liberalne vrijednosti s kojima će u borbu za glasove birača. Što građanima nude novo?

9.12.2017.
18:59
VOYO logo

Amsterdam je grad sinonim slobodnog društva, a 'amsterdamska koalicija' u nastajanju želi dio njegove karizme.

"Dijelimo te vrijednosti liberalnih demokracija, građanska prava, slobode, jednakost, ravnopravnost svih građana", Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glas, IDS i Pametno baš su u Amsterdamu primljeni u europsku obitelj liberala 'Alde'. Tamo je nastala ideja o 'trećem putu' za razočarane birače. 

"Želimo reći da zaista postoje oni političari koji žele biti brana populizmu, konzervatizmu, brana lažnim obećanjima, brana 'puno riječi a iza toga ništa'. Želimo ponuditi sadržaj", rekla je Anka Mrak Taritaš, predsjednica stranke Glas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O decentralizaciji se godinama govori, a ništa ne poduzima. IDS i dalje ustraje na tom cilju.

"Uzrečica za Istru - mi kažemo da smo premali da bi bili prosječni, da moramo težiti izvrsnosti, pa i Hrvatska je u odnosu na svjetske okvire premala da bi bila prosječna i jedino nas izvrsnost može izdignuti", kaže Boris Miletić, predsjednik IDS-a.

Stranka Pametno se pridružuje i dodaje svoj cilj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obrazovanje nam je apsolutni prioritet i temelj razvoja društva - važno je naučiti mlade kritički razmišljati. Odgojiti ljude koji će imati znanja i hrabrosti donositi zdrave životne odluke", dodala je Puljak. 

Premda su neki od njih i sami nedavno bili na vlasti, kažu da im je dosta spominjanja reformi bez rezultata. Ako dobiju priliku, uvjeravaju nas, neće ju propustiti da donesu ozbiljne promjene:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva tema je vezana uz pravosuđe i pravnu državu, decentralizacija, stvarna - nema tog rješenja u godini dana - to morate psotavi ia rez možete vidjeti u 5-6 god. A treće je gospodarstvo i financije", dodaje Taritaš. 

Liberali se zasad druže samo jedni s drugima. SDP im se trenutno ne čini kao dobar partner - a MOST još manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni idu svojim putem, mi idemo svojim. Ako imamo neke vrijednosti približno iste - možemo razgovarati, ali do sada to nismo imali prilike vidjeti", dodaje Taritaš.

Amsterdamska koalicija nije potpisana, zasad je to ideja kojom liberali ispituju puls birača. Žele biti sigurni u kojem će sastavu izaći na prvi sljedeći politički test - na izbore za EU parlament 2019. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo