'zastrašujući rezultati' / GLAS o rezultatima istraživanja: 'Hitno zabraniti ZDS bez izuzetaka i uvesti građanski odgoj u škole'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Smatraju da su takvim rezultatima sigurno doprinijeli društveni pokreti i političke stranke

3.5.2021.
14:42
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Građansko-liberalni savez (GLAS) ocijenio je da su rezultati istraživanja političke pismenosti maturanata u Hrvatskoj zastrašujući te su pozvali na hitnu zabranu pozdrava Za dom spremni bez izuzetaka te na uvođenje predmetnog građanskog odgoja u škole. 

Nakon što je u ponedjeljak predstavljeno istraživanje "Politička pismenost učenika i učenica završnih razreda srednjih škola", iz Glasa su ocijenili da se radi o zastrašujućim rezultatima koji pokazuju koliko je društvo podbacilo u usađivanju pozitivnih vrijednosti u mlade generacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Istraživanje u kojemu su sudjelovali učenici 67 završnih razreda u 59 srednjih škola u Hrvatskoj, pokazalo je, među ostalim, da 33 posto maturanata smatra da je homoseksualnost bolest, a više od 50 posto da se ne bi trebala javno isticati.

Image
O znanju, stereotipovima... /

Istraživanje: Trećina mladih u Hrvatskoj smatra kako je 'biti gay - bolest', 45 posto njih smatra da je u redu koristiti ZDS

"Jednako zabrinjavajuće je i to što 45 posto njih smatra da je u redu koristiti 'Za dom spremni', a više od 50 posto nije sigurno je li NDH bila fašistička tvorevina", navodi GLAS u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatraju da su takvim rezultatima sigurno doprinijeli društveni pokreti i političke stranke koje godinama sustavno promoviraju netoleranciju prema homoseksualnim osobama i oni koji se zalažu za rehabilitaciju ustaškog režima te njegovih simbola. 

Ističu da s ustaškim znakovljem godinama prigodno koketira i HDZ-ova Vlada te su izrazili nadu da će im konačno postati jasno da pozdrav Za dom spremni treba zakonom zabraniti u svim situacijama bez izuzetaka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mladim ljudima državni vrh mora poslati jasnu poruku da je isticanje tih simbola i pozdrava neprihvatljivo uvijek i u svim situacijama", napominje GLAS.

Smatraju da je druga važna pouka istraživanja ta da smo potpuno zakazali po pitanju građanskog odgoja u školama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako dosad nije bilo jasno, sad valjda više nema dvojbe o tome da međupredmetni građanski odgoj nije dobar, da su rezultati takvog kurikuluma potpuno porazni te da što hitnije treba uvesti predmetni građanski odgoj u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj", smatraju.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo