kvalitetna mjera / Glas poduzetnika: 'Lista tvrtki koje koriste gospodarske mjere treba biti transparentna'

Image
Foto: Shutterstock

U priopćenju ističu kako je mjera kvalitetna te da je njen primarni cilj "očuvanje radnih mjesta''

14.4.2020.
20:23
Shutterstock
VOYO logo

Udruga Glas poduzetnika je u priopćenju za medije u utorak podržala mjeru javnog objavljivanja podataka o korištenju gospodarskih mjera, uz zahtjev da se javno objave i troškovi državne i lokalne uprave.

U priopćenju ističu kako je mjera kvalitetna te da je njen primarni cilj "očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca i zadržavanje gospodarske aktivnosti na trenutno najvećoj mogućoj razini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovili su kako je mjera financiranja minimalne plaće, koja je u travanjskom paketu podignuta sa 3250 kuna neto po zaposleniku na 4000 kuna neto po zaposleniku, mjera "kojom država ne pomaže pojedinim poduzetnicima, već osigurava uvjete za ostanak na radnim mjestima zaposlenima u privatnom sektoru", koja ujedno i obvezuje poduzetnike da djelatnike zadrže u radnom odnosu sljedećih šest mjeseci.

U Udruzi smatraju da je to u ekonomskom smislu isplativije rješenje od situacije u kojoj su mnogi prisiljeni otići na Zavod za zapošljavanje jer bi to državu znatno više koštalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi u Udruzi GLAS PODUZETNIKA smatramo da su gospodarske mjere Vlade RH, mjere za očuvanje radnih mjesta, te da lista svih tvrtki korisnika navedenih mjera i treba u cijelosti biti transparentna i pod nadzorom nadležnih institucija. Također smo stava da se svaka zloporaba navedenih mjera od bilo koje strane ili nenamjensko trošenje sredstava treba brzo i efikasno sankcionirati. Ukoliko bilo tko, uključujući i potpredsjednika Hrvatskog sabora, ima saznanja o zloporabi ove mjere u osobnu korist nekog od poduzetnika, a jasno je istaknuto da pravo na istu imaju samo zaposlenici, pozivamo ga da takva saznanja javno podijeli u cilju zaštite cjelokupnog sektora mikro, malih i srednjih poduzetnika koji se ovih dana doista bore za očuvanje radnih mjesta i poslovne aktivnosti, razmišljajući dugoročno o boljem sutra za sve nas", navode u priopćenju.

Jedan od krajnjih ciljeva Udruge je transparentno društvo i očekuju da se omogući "maksimalna transparentnost svih proračuna i troškova jedinica lokalne samouprave (neke su već krenule tim putem), kao i državnih institucija, te naravno i svih drugih udruga, komora, sindikata i drugih organizacija koje sada ne moraju javno objavljivati financijske izvještaje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom podsjećaju kako su godišnja izvješća svih poduzetnika javni podatak i već godinama su dostupna preko brojnih financijskih servisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo