Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
"MI PRISILNO PLAĆAMO POREZ"

Glas poduzetnika o radu nedjeljom: 'Pustite nas dovraga da radimo! Ionako smo preregulirana država'

Najveće zamjerke poslodavaca su da će im zabrana rada nedjeljom donijeti veliki pad prometa

RTL Danas/ 8.5.2021. u 19:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svoj sud o radu nedjeljom poslodavci već imaju. Žestoke su to kritike, a na čemu ih temelje?

Što su zapravo najveće zamjerke poslodavaca?

Najveće zamjerke poslodavaca su da će im zabrana rada nedjeljom donijeti veliki pad prometa, a samim time da će morati otpuštati ljude. Više o tome će nam reći predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas.

S različitih strana možemo čuti da stav poslodavaca o ovom pitanju nije jedinstven. Kakav je stav vaše udruge?
Stav udruge Glas poduzetnika (UGP) jasan je zadnjih godinu dana koliko otkad postoji UGP. Mi smo izričito protiv bilo kakvih zabrana, protiv regulacija. Mi smo ovako i onako preregulirana država. Dapače, smanjiti regulacije, deregulirajte sustav kako bi poduzetništvo prodisalo i kako bismo mi svi skupa prodisali.

Poršle godine smo imali jedan eksperiment kada je to predstavljeno kao epidemiološka mjera, ali je bio zabranjen rad nedjeljom. Koliko su tada poduzetnici gubili? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svaka zabrana rada nedjeljom povlači čitav niz minusa, problema, pad prometa, pad prihoda. Moje pitanje vladajućima je - Želite li va da Hrvatska ide naprijed, da BDP raste, da zapošljavamo više ljudi ili vi želite da jednostavno dođe do spamnjivanja BDP-a i da zapošljavamo što mkanje ljudi?
Ako želite, da nastavimo, pustite nas dovraga da radimo. Pustite nas da radimo. 

Predsjednik kaže da je ovo predizborna stvar i da se ciklički vrti svaki put prije izbora. 

Upravo se čita

Image
HEROINA IZ ĐAKOVA

Elena je pravo čudo! Bila je malo veća od dlana: RTL u Đakovu kod najmanje bebe ikad rođene u Hrvatskoj

Mogu se složiti s predsjendikom. Ako vi 10 dana prije izbora pričate o nečemu da biste se na neki način umilili nekome, onda je jasno da je to vezano s tim. Pazite, ova tema će doći na Sabor kako god, a Sabor je taj koji u Hrvatskoj donosi zakone, tek na jesen, tamo u devetom mjesecu. Zašto onda potežete tu temu praktički 10 dana pred izbore, doista nema potrebe.

Vaš prijatelj, ministar Ćorić, je jučer rekao da svi oni koji gledaju samo profit bi trebali sjediti nedjeljom osam sati za nekim pultom ili blagajnom da vide kako je to? 
Uistinu se nadam da će netko tko daje takve izjave sjediti za pultom osam sati ili sjediti za kasom osam sati. Bio sam i konobar u svom životu. Nisam sjedio nego sam hodao, ne osam sati nego daleko više i mogu vam reći teško je zaraditi kunu. Teško je zaraditi nekakav novac ako to niste bili u privatnom sektoru, vi to ne znate. Ako ste cijeli život, recimo, vezani, kao što je vezan ministar za jednu priču, praktički na proračunu Vlade Republike Hrvatske, on to ne može shvatiti i meni je žao, ali oprosti, pitaj onda one ljude koji se bave biznisom pa nauči nešto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
odgovor premijera

Plenković: 'Milanovićeve salve uvreda su političko divljaštvo i primitivizam!'

Image
odgovor premijera

Plenković: 'Milanovićeve salve uvreda su političko divljaštvo i primitivizam!'

Osim Zakona o trgovini, najavljuju se izmjene Zakona o radu. Jeste li tu u komunikaciji s Vladom? Znate li uopće o čemu se radi i kako izgledaju ti Nacrti prijedloga zakona? 

Mi ćemo svakao dati sovj prijedlog vezano uz novi Zakon o radu. Za sada javna rasprava nije krenula makar smo mi, mislim, prije pet ili šest mjeseci poslali svoje prijedloge. Smatramo da je postojeći Zakon o radu u čitavom segmentu dosta dobar. Neke stvari treba fine-tunirati. Krajnje je vrijeme da se pita sve strane - i poslodavce i radnici koji uvijek nađu najbolji mogući modus za sve.

Jedna stvar koja se poteže u javnom prostoru proteklih dana je takozvani sindikalni porez. Postoji inicijativa da bi članstvo sindikatu treba plaćati članarinu i to oni koji su članoivi sindikata i oni koji to nisu.

Pa da, mi poduzetnjici već plaćamo takozvani HGK, ili obrtnici HOK porez neovisno o tome želimo li mi biti članovi HGK ili obrtnici da li žele biti članovi HOK-a. Mi prisilno plaćamo porez. Zamislite kako se mi već osjećamo plaćajući 30 godina taj porez, taj parafiskalni namet. Krajnje je vrijeme da se ukinu svi ti i taj parafiskalni nameti. UGP je tu vrlo jasan. Mi smo protiv takvih poreza i nameta. Dapače, mi smo za deregulaciju i smanjivanje poreza i nameta. Naš slogan je vrlo jasan i to je naš postulat - manji porezi, dopustite da prodišemo jer smo mi ti koji stvaramo nove vrijednosti. mi smo ti koji sutra žele hrvatsku vidjeti na čelu Europe i EU, a ne na začelju gdje smo nažalost danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
RTL Danas/ 8.5.2021. u 19:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
nitko za njima ne žali

RTL-ova noćna patrola po Zagrebu: Gdje koja plava vrećica, a kante su u centru čak dobile i osmrtnicu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba