'poruke mržnje' / GLAS zabrinut: 'Ponašanje Katoličke crkve najsnažniji dokaz da Hrvatska hitno treba Konvenciju!'

Image
Foto: Matija Habljak/Patrik Macek/PIXSELL

'Umjesto mira i ljubavi, širi se poruka mržnje i podjele. Kroz istupe pojedinih svećenika iz crkava se šire najagresivnije i najradikalnije poruke'

26.3.2018.
14:24
Matija Habljak/Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

GLAS (Građansko-liberalni savez) izrazio je u ponedjeljak zabrinutost zbog ponašanja Katoličke crkve u događajima oko ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije, jer se "na najgrublji način umiješala u političke i zakonodavne procese", iako su po Ustavu Crkva i država odvojene jedna od druge. 

Pravo na izražavanje stajališta ne može uključivati širenje laži i obmana, uplitanje u unutarnje odnose u političkim strankama, kao ni nepriznavanje na izborima izabranih predstavnika građana u Saboru i Vladi, poručuje GLAS u priopćenju. Umjesto mira i ljubavi, širi se poruka mržnje i podjele. Kroz istupe pojedinih svećenika iz crkava se šire najagresivnije i najradikalnije poruke koje građane Hrvatske dijele na poželjne i nepoželjne, dobre i loše, a sve zbog međunarodne konvencije koja žene i obitelji štiti od nasilja, ocjenjuje GLAS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponašanje Katoličke crkve najsnažniji je dokaz da Hrvatska treba Konvenciju hitno ratificirati i početi primjenjivati njezine odredbe, ističe se u priopćenju. GLAS posebno zabrinjava najava ministra zdravstva Milana Kujundžića o uključivanju Katoličke crkve u izradu novog Zakona o pobačaju, jer je stav Crkve o pobačaju utemeljen na vjerskoj dogmi, a ne na znanstvenim i medicinskim postulatima. Obzirom na to, ne znamo na koji bi način Crkva mogla sudjelovati u zakonodavno procesu osim ako ne ide u smjeru zabrane pobačaja i daljnjeg zadiranja u pravo i slobodu žene da odlučuje o svom tijelu, kaže se u priopćenju.

GLAS stoga poziva "sve slobodnomisleće ljude u Hrvatskoj na konstruktivan, građanski otpor primitivizaciji i daljnjoj klerikalizaciji hrvatskog društva", a stranka će u svim političkim forumima zagovarati prijedlog revizije Vatikanskih ugovora, po kojima Katolička crkva godišnje iz državnog i lokalnih proračuna dobiva oko milijardu kuna, bez ikakve kontrole i bez ijedne obveze koja bi za nju iz tih ugovora proizlazila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo