kritizirali vladajuče / GLAS: 'Zbog zabrane rada nedjeljom ovo će biti najskuplja kampanja HDZ-a'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pokušaj zabrane rada nedjeljom već je bio 2004., kada se odlučilo ići u to na ahtjev Hrvatske biskupske konferencije

29.4.2020.
12:40
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Saborski zastupnici GLAS-a u srijedu su kritizirali HDZ da će zbog zabrane rada nedjeljom kojom se dodvorava Katoličkoj crkvi uništiti brojne male trgovine i da će to zato biti najskuplja predizborna kampanja HDZ-a u povijesti.

“Zbog zabrane rada nedjeljom i uništavanja malih trgovina ovo će biti najskuplja kampanja u povijesti HDZ-a. Pokušaj zabrane rada nedjeljom već je bio 2004., kada se odlučilo ići u to na zahtjev Hrvatske biskupske konferencije, ali je Ustavni sud odlučio da je to protuustavno”, kazala je čelnica stranke Anka Mrak Taritaš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da je ta odluka ipak imala trajne posljedice jer je ukinuto sedam do deset tisuća radnih mjesta, tisuću malih trgovina je zatvoreno i u proračunu je bilo tri milijarde kuna manje zbog toga što se zabranio rad nedjeljom.

Umjesto da se iz toga nešto nauči, sada se zbog dodvoravanja HDZ-a Katoličkoj crkvi odlučilo ponovno eksperimentirati sa zabranom rada nedjeljom, a eksperiment rade na živim ljudima, na onima koji kroz sve ove krize uspiju održati svoje male trgovine i rade bez svijesti o posljedicama koje će uslijediti, upozorila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da će posljedice biti ponovno ukidanje određenog broja radnih mjesta, a mali trgovci 10 do 15 posto svog tjednog prometa odrađuju nedjeljom dok će mala mjesta teško moći živjeti bez malih trgovina.

“Zabrana rada nedjeljom kao jedan od predizbornih štoseva HDZ-a dovest će do toga da će prestati raditi male trgovine, velike će uvijek opstati i to u situaciji kada moramo osigurati da ljudi što više rade i što više privređuju”, napomenula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo brzo ćemo vidjeti koliki je to gubitak u proračunu od PDV-a i onda će se donijeti neka druga odluka za nekih šest mjeseci kada se uvidi da je ovo bila apsolutna ludost, pozvat će se male trgovce da rade nedjeljom, ali njih više neće biti jer teško da će moći ovo preživjeti, smatra Mrak Taritaš.

“Je li smisao da male trgovce uništimo do kraja, jer ako jest, neka HDZ jasno kaže da ništa nije sveto kako bi oni ponovno dobili izbore, a najmanje su sveti domaći mali trgovci”, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezin stranački kolega Goran Beus Richembergh ustvrdio je da bilježimo značajan porast nezaposlenosti i taj trend može biti samo gori.

Kada prođe tromjesečni period potpore poduzetnicima, a možemo očekivati i povratak mladih iz inozemstva zbog nedostatka posla, tek će se tada zapravo vidjeti pravo stanje i u takvim okolnostima donositi mjere koje izmiču radna mjesta koja već postoje je suludo, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njemu, ovakav način ponašanja središnjeg Nacionalnog stožera je besmislen, kontroverzan, licemjeran i politički.

“Hrvatski sabor promjenom zakona nije dozvolio Stožeru da bude politički arbitar i da mijenja one zakone koji su do sada bili usklađeni s Ustavom niti je dao placet da se zbog potreba vladajuće stranke mijenja pravni okvir u kojemu postojimo i u kojemu se posluje", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je kako je ovo perfidni način podilaženja onima koji su i do sada vodili kampanju za ukidanje rada nedjeljom, o čemu najbolje govore čestitke koje su za to stigle Stožeru.

Ako treba biti pauze u radu, onda treba prepustiti svakom trgovcu da odredi koji će to biti dan jer oni znaju kada imaju najmanje prometa u tjednu, predložio je Beus Richembergh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključio je da je ovo najskuplja kampanja HDZ-a jer se 90 posto sredstava koštanja njihove kampanje neće nigdje prikazati buući da su to troškovi svaljeni na leđa poduzetnika.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo