HRVATSKE ZAKONITOSTI / 'Glasači ne kažnjavaju stranke zbog ekonomskih poteza, a izlaznost nema utjecaja na ishod izbora'

Predizbornu kampanju pozorno prati i analitički tim Jutarnjeg lista s kojim RTL surađuje u praćenju izbora, te je stoga u RTL Direktu gostovao prof. Vuk Vuković

26.10.2015.
22:40
VOYO logo

Jutarnji list objavio je kako su im u njemačkom IFO institutu demantirali da za HDZ rade gospodarski program što je Zoran Milanović jedva dočekao da bi birače ponovo plašio HDZ-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HDZ-a to demantiraju i birače plaše sa SDP-om pod kojim kažu u Hrvatskoj raste samo nezaposlenost i javni dug. Naizgled je ekonomija u izbornoj kampanji jako važna, ali ni jedna kampanja pa ni ova ne može bez domoljuba i antidomoljuba.

Predizbornu kampanju pozorno prati i analitički tim Jutarnjeg lista s kojim RTL surađuje u praćenju izbora, te je stoga u RTL Direktu gostovao prof. Vuk Vuković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S jedne strane, svi će rado govoriti kako ekonomija i gospodarstvo moraju biti u središtu pozornosti političke borbe, ali koliko su biračima ekonomski programi uopće bitni?

"Kad gledamo prosjek, ne previše. Ono što je naše istraživanje pokazalo, a gledali smo što utječe na hrvatske glasačke preferencije, ekonomija ili iskustvo zajednice u Domovinskom ratu. Našli smo da da iskustvo zajednice u Domovinskom ratu utječe na glasačke preferencije. Ono što nas je iznenadilo je da taj efekt s vremenom jača umjesto da jenjava. Otkrili smo da ekonomija ima utjecaja, ali ne kao metoda s kojom se kažnjavaju stranke, već kao stanja koja pogoduju jednoj ili drugoj stranci. Imamo i taj paradoks da bogatija mjesta favoriziraju ljevicu, a siromašnija desnicu, što je suprotno zapadnoj praksi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li pitanje ekonomije važnije lijevim ili desnim biračima?

"Nema pravila. Glasači ne kažnjavaju stranke po njihovom ekonomskom performansu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ovo veliko istraživanje je pokazalo kako će izbori biti izuzetno zanimljivi zbog velikog broja graničnih mandata, dakle mandata kojima nedosataje mali postotak da ga stranke dobiju ili izgube. Ukupno je 35 mandata po našem istraživanju klizno, dakle neizvjesno je gdje će završiti, je li to mnogo ili malo, i što nam to govori?

"Prvenstveno nam to govori o razini greške. Najviše je graničnih mandata u onim jedinacama gdje treće opcije imaju najviše šanse. Tamo gdje treće opcije mogu bolje proći, tamo je veća greška anketnog istraživanja i to su jedinice na koje se te opcije trebaju fokusirati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga zanimljivost koju nam pokazuje RTL-ovo istraživanje je relativno velika izlaznost, dakle  skoro 60 posto ljudi se izjasnilo da će skoro sigurno izaći na izbore, oko 38,5 da skoro sigurno neće, još ne zna tek 2, 3 posto. Je li ovo uobičajeno velika izlaznost ili...?

"Za parlamentarne izbore ovo je uobičajena izlaznost. Ali ono što je naše istraživanje pokazalo, izlaznost nema utjecaja na ishod izbora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uobičajena predodžba je da velika izlaznost pogoduje lijevim i liberlanim strankama, a mala desnici dakle HDZ-u, koliko ta teorija u praksi drži vodu?

"Tako je, ali to nije točno. Ono što je točno je da ako gledate na razini izborne jedinice u kojima su ove dvije stranke jake. Znači, SDP-u će pogodovati u I. ili VIII., a HDZ-u u V. i IX. jedinici. Ali kad to gledate na razini Hrvatske, onda se ti efekti poništavaju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo