NAKON NOVOG KAOSA U SABORU / Usvojen Zakon o popisu stanovništva, manjine bile protiv; Razriješen i Jelenić

U Saboru je izglasan Zakona o popisu stanovništva, a iako su bile protiv manjine su držale kvorum

28.2.2020.
12:54
VOYO logo

Hrvatski sabor prošloga je petka za danas odgodio glasovanje o 20-ak točaka, među kojima je i zakonski prijedlog koji uređuje popis stanovništva u proljeće iduće godine. Zakon o popisu stanovništva je danas nakon novog kaosa u Saboru izglasan, a manjine su držale kvorum iako su bile protiv Zakona. Također, Sabor je razriješio i glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temu Zakona o popisu stanovništva jutros je održan i koalicijski sastanak nakon kojega je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić kazao kako će se voditi računa da popis na područjima gdje su koncentrirane nacionalne manjine rade popisivači koji dolaze iz redova nacionalnih manjina. Bačić je nakon sastanka vladajuće koalicije rekao kako će članovi Kluba nacionalnih manjina nazočiti današnjem glasovanju u Saboru o prijedlogu Zakona o popisu stanovništva, a još će definirati svoj stav o tome hoće li i kako glasovati. 

  • Opet kaos u Saboru: Zaredali zahtjevi za stanku, niz opomena MOST-ovcima i Pusić, Petrov čak ostao bez prava govora

Čim je ta točka došla na red za glasanje, zatraženo je nekoliko stanki - prvi se javio Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista, a odmah potom i Božo Petrov iz MOST-a, a obojica se protive zahtjevima manjinaca. Krenulo je odmah i komešanje u saborskim klupama, a Petrov koji nije slušao predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića zaradio je opomenu, kao i njegov stranački kolega Miro Bulj, a potom i GLAS-ova Vesna Pusić.

Zahtjevima za stanku zbog dodatnih konzultacija u klubovima pridužio se i Bačić istaknuvši da je riječ o sjajnom zakonu, a u međuvremenu opomenu je zaradio i MOST-ov Nikola Grmoja dok je Petrov nakon još jedne opomene za danas ostao bez prava govora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zekanović je opet istaknuo da svi trebaju vidjeti ''kako radi srpsko-hrvatska trgovačka koalicija'' te je pozvao oporbu da ne sudjeluje ''u tom igrokazu'', a Petrov je poručio SDSS-ovu Miloradu Pupovcu da bi se ''da mu je uistinu stalo do njegove manjine,  u Srbiji zalagao za ista prava za hrvatsku nacionalnu manjinu''. 

Pusić je opomenu dobila zbog 'prepucavanja' s Grmojom, a Petrov je drugu opomenu zbog koje je izgubio pravo da do kraja današnjega dana govori u Saboru zaradio jer je govorio dulje od predviđenog.

Bačić je, između ostalog, Zekanovića podsjetio da ne bi ni bio u Saboru da nije bilo HDZ-a te ga pozvao da se prema toj stranci odnosi s poštovanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju je opomenu je dobio i zastupnik talijanske nacionalne manjine i potpredsjednik Sabora Furio Radin jer se javio za povredu Poslovnika, a odgovarao je Petrovu.  

  • Sabor proglasio Vukovar mjestom posebnog domovinskog pijeteta

Sabor je prije toga većinom glasova usvojio zakon kojim se Vukovar proglašava mjestom posebnog domovinskog pijeteta te zakon kojim brigu o vukovarskoj bolnici preuzima država, odnosno Ministarstvo zdravstva, a sve u cilju očuvanja trajnre uspomene i sjećanja na žrtvu toga Grada u Domovinskom ratu, kao i poticanja njegova razvoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Sabor razriješio Jelenića

Većinom glasova razriješen je glavni državni odvjetnik Dražena Jelenića, no unatoč tome izvješća o radu državnih odvjetništava za 2017. i 2018. prihvaćena su većinom glasova. Za Vladin prijedlog razrješenja Jelenića glasovala su 103 zastupnika, dva su bila protiv i jedna suzdržan. 

Jelenić je za glavnog državnog odvjetnika imenovan prije nepune dvije godine, a s dužnosti odlazi nakon otkrića da je zatajio članstvo u masonskoj loži zbog čega je prošlog tjedna podnio i ostavku. Ime njegova nasljednika ili nasljednice bi trebalo biti poznato najkasnije sredinom travnja. Do izbora novog glavnog državnog odvjetnika tu će dužnost obnašati Jelenićeva prva zamjenica Zlata Hrvoj Šipek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo