Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Gostovala u RTL-u Danas

Glasnogovornica Crvenog križa o pomoći za stradale u potresu: 'Prešli smo 49 milijuna kuna, s kriterijima smo...

Dosad je u Banovini podneseno 30 tisuća zahtjeva za pomoć

rtl.hr/ 20.2.2021. u 18:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Potresom pogođenim stanovnicima na Banovini stiže i jednokratna novčana pomoć od milijuna prikupljenih donacijama Hrvatskom Crvenom križu. Dosad je stiglo oko 25 tisuća zahtjeva za pomoć.

Do 18. veljače prikupljeno je više od 48 milijuna kuna i to uplatom više od 70 tisuća donacija. S druge strane, donatorski telefon zazvonio je više od 96 tisuća puta i prikupio više od 600 tisuća kuna.

Do sada je Crveni križ na Banovini podijelio više od 805 tona hrane, 158 tona higijenskih potrepština, 61 tonu odjeće. Tu je i nekoliko tisuća grijalica, deka, paketa dječje hrane i opreme, kao i paketa za životinje.

U RTL-u Danas gostovala je glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Stiglo je oko 25 tisuća zahtjeva. No, ta brojka nije konačna - još se očekuju prijave poštom. Koliko je stiglo do danas? Koliko ih na kraju očekujete?

''Dolazim s novim podacima. Mi smo se popeli na 30 tisuća prijavljenih zahtjeva, vidjet ćemo kolika će biti konačna brojka, kao što ste i sami rekli, dio njih stiže i poštom i to moramo pričekati, ti zahtjevi se zapravo od prvog trena otkako su počeli stizati, obrađuju. Podsjećam da ćemo sredstva dijeliti u dvije kategorije, samcima i višečlanim kućanstvima, kad vidimo koliko na računu imamo sredstava, svježe informacije kažu da smo prešli 49 milijuna kuna pomoći''.

Upravo se čita

Image
ŽIVOT NA VAGI

Edo pitao Šteficu otkud mu je poznata: 'Studirali smo zajedno na kineziološkom'

Koji kriteriji se moraju zadovoljiti da bi se dobio novac/pomoć?

''Išli smo vrlo relaksirano s kriterijima jer naprosto u ovim okolnostima u kojima se ljudi nalaze nije bilo moguće drugačije, kriterij je da je osoba imala prijavljeno prebivalište ili boravište na potresom pogođenom području 28. i 29. prosinca i da im je oštećena nekretnina što uključuje i nusprostorije. Ovdje govorimo o jednokratnoj novčanoj pomoći, to nije pomoć za obnovu nakon potresa, to je humanitarna novčana pomoć koju će svatko od onih koji ju dobiju moći upotrijebiti na način na koji oni smatraju da je najpotrebniji i najbolji za njih. Teško mi je spekulirati o kojem je iznosu riječ jer ne bih htjela dati jednu informaciju pa da ispadne druga. Želimo pričekati idući tjedan jer se nadamo idući tjedan već početi isplaćivati ta sredstva''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Može li se donirati i dalje i do kad?

''Naš apel je otvoren do 28. ožujka. Oni koji žele i mogu, mogu uplatiti sredstva na naš žiro račun ili na donatorski telefon 060 9011. Mi u najavi imamo već nekakvih sredstava, nadamo se da ćemo prijeći tih 10 milijuna kuna što će u konačnici biti dobro za stradalo stanovništvo jer ćemo im moći uplatiti veći iznos jednokratne pomoći''.

rtl.hr/ 20.2.2021. u 18:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
o izborima u BiH

Gjenero: 'Schmidt je neprestano komunicirao s Amerikancima i Plenkovićem koji je odradio dobar posao'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba