jednaka prava za sve / Glasovac brani SDP-ov prijedlog: 'Pobačaj je u Hrvatskoj legalan, ali nije dostupan i besplatan'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Smatramo da je pravo žene u 21. stoljeće odlučivati o svojem tijelu i reproduktivnom zdravlju'

5.2.2020.
14:32
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Zastupnica SDP-a Sabina Glasovac u srijedu je, predstavljajući SDP-ov prijedlog Zakona o medicinskom prekidu trudnoće, poručila da je u Hrvatskoj pobačaj legalan, ali nije dostupan ni besplatan.

Poručivši da SDP-ov prijedlog zakona ne promovira pobačaj, Glasovac je upozorila da je pobačaj često mnogim ženama zadnje rješenje, pa odgovorna država mora učiniti sve što je u njezinoj moći da ženama osigura potrebnu zdravstvenu zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budimo realni i potpuno iskreni, u Hrvatskoj je pobačaj zakonski legalan, međutim, on ni na koji način nije dostupan i besplatan“, istaknula je Glasovac na konferenciji za novinare u Saboru dodavši da se metenjem pod tepih i zatvaranjem očiju problem neće sam od sebe riješiti.

Podsjetila je na odluku Ustavnog suda da Vlada u roku dvije godine treba donijeti novi zakon o prekidu trudnoće. U ožujku prošle godine istekao je rok, a Vlada nije učinila apsolutno ništa, nikakav napor da osuvremeni Zakon o pobačaju niti da ga učini primjenjivim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ov prijedlog predviđa da pobačaj treba biti besplatan u svim javnim klinikama i svim klinikama koje imaju odjel za porodništvo i ginekologiju, te da bolnica mora osigurati medicinske usluge svakoj ženi koja ima zakonsko pravo na medicinski prekid trudnoće.

"Smatramo da je pravo žene u 21. stoljeće odlučivati o svojem tijelu i reproduktivnom zdravlju, bez da ulazimo u razloge zašto se našla u nekim nepovoljnim životnim okolnostima“, kazala je Glasovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontracepcija bi trebala biti besplatna

Pobačaj je medicinska usluga koja se plaća, a cijena je između 1800 i 3500 kuna. No, još veći je problem što neke bolnice u Hrvatskoj tu uslugu ne pružaju zbog posebnih uvjerenja liječnika, upozorila je.

Pobačaj ne bi smio biti kontracepcija i nitko ga ne bi smio tako percipirati, ali ako do njega dođe država mora štititi zdravlje svih žena, ističe SDP-ovka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je u Hrvatskoj nizak postotak korištenja kontracepcije, ona bi morala biti besplatna, kao u mnogim zemljama EU-a. Najbolja prevencija neželjenih trudnoća, uz kontracepciju, treba biti edukacija. Predlažemo da resorni ministar s ministrom obrazovanja propiše jasne edukativne preventivne programe i njihovu provedbu u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, kaže Glasovac.

"U većini slučajeva prekid trudnoće provodi se kirurški, no sve zemlje posežu za onim prvim korakom, a to je medikamentozni pobačaj. On u ovom trenutku nije dostupan u svim hrvatskim javnim zdravstvenim ustanovama, samo u Rijeci i Puli, a mi inzistiramo da sve žene imaju jednaka prava, bez obzira na to gdje žive", istaknula je Glasovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zakonskom prijedlogu se propisuju kazne za ustanove koje odbiju i ne osiguraju pružanje te medicinske usluge jer je riječ o rodnoj diskriminaciji žena.

Njime jamčimo da će pobačaj biti dostupan u svim bolnicama i svaka će morati imati dovoljan broj liječnika koji nisu pod tzv. institutom uskrate zbog osobnih uvjerenja, naglasila je Glasovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo