Onaj što 'nije ratni zločinac' / Glavaš čovjeku u komentarima na Facebooku poručio: 'Daj mi svoju adresu da te upoznam, gnjido'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Glavašu ovo nije prvi put da se obračunava s autorima komentara na Facebooku

30.7.2021.
10:36
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Branimir Glavaš, optuženik za ratne zločine, prije nekoliko dana podijelio je na Facebooku sliku sa Zdravkom Mamićem, bjeguncem od hrvatskog pravosuđa. 

Glavaš je u komentarima dobio brojne čestitke i pohvale, ali i nekoliko kritika. Glavaš je kritičarima odgovorio, a jedan komentar mu je posebno zasmetao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ratni osuđenik i onaj koji je uzimao tamo gdje ima i stavljao tamo gdje ima još više. Bog će vam suditi", stoji u jednom od komentara zbog kojeg se oglasio i sam Glavaš.

"Tutlek daj mi svoju adresu da te upoznam gnjido", napisao je Glavaš, pa nadodao "Ajd mi daj svoju adresu da te posjetim ove jeseni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook/Screenshot
Image
Foto: Facebook/Screenshot

(FOTO: Facebook/Screenshot)

Glavašu, doduše, ovo nije prvi put da se obračunava s komentatorima na Facebooku. Nedavno je ispod statusa u kojem je najavio  tužbu protiv Zorana Šprajca jer ga je 5. srpnja u 22:15 u emisiji RTL Direkt nazvao ratnim zločincem u odgovoru na pitanje koliko je ljudi ubio odgovorio "premalo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je, podsjetimo, njegov sin i odvjetnik Filip Glavaš u ime svog oca tražio ispriku od Šprajca.

'Ispričavamo se što smo ga nazvali ratnim zločincem sukladno presudi'

"Ispričavamo se gospodinu Branimiru Glavašu što smo ga nazvali ratnim zločincem sukladno presudi za ratni zločin koju mu je u srpnju 2009. izrekao Županijski sud u Zagrebu, a zatim je tu presudu za ratni zločin potvrdio i učinio pravomoćnom i Vrhovni sud Republike Hrvatske, u lipnju 2010.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni sud u pravomoćnoj presudi potvrdio je da je gospodin Branimir Glavaš kriv za uhićenje, mučenje i ubojstvo srpskih civila čija su tijela, rukama vezanim selotejpom, bačena u Dravu.

Osim toga, Vrhovni sud je tada utvrdio da je gospodin Branimir Glavaš propustio spriječiti mučenje i ubojstvo jednog srpskog civila, te mučenje drugog, koje je uključivalo tjeranje zatočenika da pije kiselinu iz akumulatora, zbog čega se također ispričavamo gospodinu Glavašu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Demantira da je ratni zločinac /

Glavaš tražio ispriku, Šprajc mu udovoljio: 'Ispričali bismo se i žrtvama, ali one nisu tražile ispriku, pa onda ništa'

Image
Demantira da je ratni zločinac /

Glavaš tražio ispriku, Šprajc mu udovoljio: 'Ispričali bismo se i žrtvama, ali one nisu tražile ispriku, pa onda ništa'

Ispričavamo se i jer je pravomoćnu sudsku presudu Vrhovnog suda o Branimiru Glavašu kao ratnom zločincu Ustavni sud 2015. ukinuo, ne zato što je utvrdio da Branimir Glavaš nije počinio ratne zločine, nego zato jer časnim sucima Ustavnog suda nije bilo jasno jesu li ubijanja i mučenja osječkih Srba počinjena tijekom međunarodnog ratnog sukoba ili tijekom nemeđunarodnog ratnog sukoba.

Ispričavamo se i što je slijedom toga i Vrhovni sud 2016. ukinuo svoju pravomoćnu presudu iz 2010. da je Branimir Glavaš ratni zločinac te se sada ponovo vodi proces o tome je li Branimir Glavaš ratni zločinac kako je pravomoćno već jednom presudio Vrhovni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispričali bismo se i žrtvama ratnog zločina u Osijeku, ali one nisu tražile ispriku pa onda ništa. Njima je sad  ionako najvažnije da se u ponovljenom postupku Branimiru Glavašu utvrdi jesu li mučene, ubijene i bačene u Dravu tijekom međunarodnog sukoba ili tijekom nemeđunarodnog sukoba", odgovorio mu je Šprajc.

Odbijen zahtjev za premještanje suđenja na osječki Županijski sud

Glavašu je i prije nekoliko dana Viski kazneni sud odbio zahtjev njegove obrane da mu se ponovljeno suđenje za ratne zločine u slučajevima "selotejp" i "garaža" premjesti "zbog ekonomičnosti" sa zagrebačkog na osječki Županijski sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Visoki kazneni sud smatra da se nisu izmijenile okolnosti na kojima su utemeljene postojeće odluke predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojom je prvotno i određena nadležnost Županijskog suda u Zagrebu u ovom predmetu", priopćili su s Visokog kaznenog suda.

Istaknuli su i kako nisu ostvareni razlozi za prenošenje mjesne nadležnosti zbog ekonomičnijeg postupanja jer navodi Glavaševe obrane nisu od primarnog značaja i ne pretežu nad zahtjevom za pravilnošću i integritetom postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Visokog kazneno suda su poručili da sudovi u svom radu moraju biti potpuno objektivni te da osim što moraju suditi na temelju zakona i svog stručnog znanja, moraju i kod opće javnosti stvarati uvjerenje o takvoj objektivnosti.

"Pritom veliku ulogu imaju okolnosti u kojima se postupak vodi i to kako u odnosu na sud tako i u odnosu na sudionike, prije svega svjedoke. Protekom vremena te okolnosti ne gube na značaju, posebice kad je riječ o najtežim kaznenim djelima koja ne zastarijevaju. Protek vremena ne umanjuje značaj inkriminiranih djela. Naprotiv, činjenica da postupak za teška kaznena djela još uvijek nije pravomoćno okončan produljuje neizvjesnost o ishodu postupka te oživljava proživljene situacije", naglasili su sa Suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavaš od početka odbacuje optužbe

Glavaš, nekadašnji osječko-baranjski župan, osnivač HDZ-a i ratni čelnik sekretarijata za obranu, a kasnije utemeljitelj i saborski zastupnik HDSSB-a od početka odbacuje optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubojstva osječkih Srba.

Prethodno suđenje u slučajevima "garaža" i "selotejp" zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnju 2020. ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Glavaš je u međuvremenu u lipnju 2019. podnio kaznenu prijavu protiv Krunoslava Fehira za teško ubojstvo i ratni zločin na štetu Čedomira Vučkovića, a koju je Županijsko državno odvjetništvo odbacilo u srpnju 2020. navodeći da je vještačenje priloženo uz kazneno prijavu izradila osoba iz Srbije koja prema hrvatskim propisima nema vjerodostojnost niti pravnu snagu u RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fehir je tijekom prvog suđenja Glavašu bio krunski svjedok tužiteljstva s obzirom da je u dobi od 16 godina u kolovozu 1991. kao pripadnik tzv. Prištapske bojne, među ostalim, bio svjedokom mučenja Čedomira Vučkovića kojega su tjerali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu u centru Osijeka.

Na prethodnom ponovljenom suđenju Fehir više nije imao status krunskog nego običnog svjedoka, a Glavaš njegovo svjedočenje smatra lažnim. Štoviše, upravo njega smatra odgovornim za Vučkovićevo ubojstvo, zbog čega ga je i prijavio, a prijavu je potkrijepio i nalazom sudskomedicinskog vještaka Đorđa Alempijevića iz Beograda, koji je ustvrdio da su za Vučkovića kobni bili hici koje je u njega ispalio Fehir, a ne ispijena kiselina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbacivanje Glavaševe prijave je ponukalo Fehira da protiv Glavaša podnesu kaznenu prijavu za lažno prijavljivanja kaznenog djela.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo