rasprava u saboru / Glavni državni revizor: 'Zadnja revizija u Janafu bila je prije 6 godina. I tada je utvrđeno dosta nepravilnosti'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vidimo posljednjih dana da se odluke donose po klubovima, što Ured ne može revidirati, rekao je Bulj

30.9.2020.
13:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Glavni državni revizor Ivan Klešić izjavio je u srijedu kako je Državni ured za reviziju posljednji put bio u Janafu prije šest godina, kada je radio reviziju javne nabave i utvrdio dosta nepravilnosti.

Izvješće o tome dostavili smo Saboru i DORH-u, državni revizori dali su Janafu 18 naloga i preporuka od kojih je do 2018. provedeno 14, a četiri nisu, odgovorio je Klešić 'mostovcu' Miru Bulju koji se zanimao je li i kada Ured obavio reviziju Janafova poslovanja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidimo posljednjih dana da se odluke donose po klubovima, što Ured ne može revidirati, rekao je Bulj, očito misleći na aferu Janaf i Klub u Slovenskoj 9 s kojim se povezuje dojučerašnji šef Janafa Dragan Kovačević, ali i niz drugih uglednika iz politike, gospodarstva i javnog života.

Ured je radio reviziju učinkovitosti javne nabave za razdoblje 2011. do 2013., a ovo što se danas događa, kolege iz DORH-a i PNUSKOK-a rade prošle i ove godine, rekao je Klešić Bulju, koji je kao i drugi zastupnici imao samo pohvalne riječi za rad Ureda te izrazio zabrinutost zbog odljeva stručnih kadrova iz njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klešić kaže kako ne stoji dojam da se stvari s trošenjem javnog novca iz godine u godinu pogoršavaju. Ne bih tako rekao, stvari se ipak popravljaju, istaknuo je, pripisujući to učincima novog zakona, uvođenju kazni za nepoštivanje preporuka Ureda te činjenicu da i Europska komisija prati razvoj situacije.

Imali smo subjekt koji se sedam godina oglušivao o preporuke, rekao je Klešić SDP-ovu Borisu Lalovcu kojeg je zanimalo imaju li izvješća Ureda ikakav učinak?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Revizijom obuhvaćeno 1105 subjekata

Državna revizija prošle je godine obuhvatila 1105 subjekata, provjerila je poslovanje državnog proračuna i njegovih korisnika - ministarstava, agencija i instituta, zatim lokalne samouprave, političkih stranaka i neovisnih zastupnika, te vijećnika, ali i drugih institucija, poput lučkih uprava, nacionalnih i parkova prirode, studentskih centara ili sportskih udruga.

Sto i trideset financijskih izvješća bilo je besprijekorno, dok ih je 109 dobilo uvjetno, a pet nepovoljno mišljenje revizora. Razlog su nepravilnosti i propusti u području planiranja i izvršenja plana, računovodstvenog poslovanja, rashoda, imovine i javne nabave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se nepravilnosti otklonile i povećala učinkovitost, revizori su dali i gotovo dvije tisuće preporuka, ali i provjeravali kako se provode preporuke iz prošlih godina. Tu je zanimljiv podatak da je od 1700 preporuka iz revizije učinkovitosti gotovo 200 trgovačkih društava provedena tek polovica.

Riječ je o preporukama koje se se odnose na javnu nabavu, rad nadzornih odbora, ekonomsku opravdanost razlika u cijeni komunalnih usluga ili sprječavanje i otkrivanje prijevara. Za ignoriranje preporuka državne revizije lani su novim zakonom predviđene i kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike