branitelji opleli po tehničkoj vlasti / Glogoški: 'Vlada je pregovarala s četnicima, okrenuli su leđa braniteljima'

Braniteljske udruge žestoko su napale Vladu zbog otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom

19.7.2016.
12:36
VOYO logo

Udruge hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata kritizirale su u utorak hrvatsku Vladu i diplomaciju zbog toga što je jučer Srbija otvorila poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima za punopravno članstvo u Europskoj uniji iako nije ukinula zakon o univerzalnoj nadležnosti za procesuiranje svih ratnih zločina na prostoru bivše SFRJ, ocijenivši to promašajem hrvatske Vlade i diplomacije.

Udruge okupljene u Republičku koordinaciju udruga iz Domovinskog rata "Franjo Tuđman" na konferenciji za novinare izvijestili su da Vlada do prvog rujna neće imati njihovu potporu, a onda nakon tog datuma nazvati će stvari svojim imenom, rečeno je na konferenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od čelnika koordinacije, umirovljeni general Đuro Dečak podsjetio je da su udruge upozoravale Vladu, dok još nije bila tehnička, na taj problem dodavši da ova vlada bez pravnog utemeljenja donosi odluku da se poglavlja 23 i 24 otvore. Mogu reći da Srbija danas slavi, a slavlje će platiti hrvatski branitelji, istaknuo je Dečak.

"Neprihvatljivo je da netko tko sramotno odlazi u povijest, jer nisu izdržali ni šest mjeseci na vlasti, donosi tako krucijalne odluke i to na štetu hrvatskih branitelja", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezadovoljstvo je izrazio i predsjednik Udruge ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Josip Đakić koji je kazao kako je državna administracija dala zeleno svjetlo Srbiji za pregovore, iako su je branitelji upozoravali da to ne bi trebala učiniti s obzirom na učestale provokacije i tvrdnju da Srbija nikada neće ukinuti zakon o posebnoj jurisdikciji.

Ocijenio je da je "Hrvatska trebala još snažnije odgovarati na nediplomatski ton iz Srbije", dodavši kako je stav HVIDR-e ali i drugih udruga kako "aktualna tehnička vlada nije bila ta koja je trebala otvoriti poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

General Dečak je ocijenio sramotnim tri sastanka s vladinim dužnosnicima na koje su se predstavnici udruga odazvali zadnjih nekoliko dana i na kojima su uvjeravani da je sve u redu i dobro za hrvatsku državu, a znali su da je to već potpisano. Dodao je da se od branitelja pravilo "bedake". To je nepošteno prema braniteljima i to nikad nismo mogli očekivati od svoje Vlade, istaknuo je.

Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100 postotnih invalida Domovinskog rata, rekao je da je stav branitelja bio jasan da nema otvaranja poglavlja 23 i 24 dok ne ispune uvjete te da su zadnjih dana više puta razgovarali s predstavnicima Vlade. Dodao je kako su jučer Vlada i institucije hrvatske države okrenule leđa hrvatskim braniteljima i nisu prihvatile njihov prijedlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit novinara jesu li mogući prosvjedi branitelja Glogoški je rekao da dolaze izbori i da će na izborima sve biti rečeno. Upitan o Deklaraciji koja je bila najavljivana o ovoj temi, Glogoški je rekao da sada ona nema smisla jer vlada nije uvažila njihovo mišljenje. Naglasio je da na mnoge njihove upite jučer Vlada nije dala odgovor. Najavio je i mogućnost ponovljenog prosvjeda hrvatskih branitelja nakon izbora.

Upitani koga smatraju odgovornim za srpsko otvaranje poglavlja 23 i 23 predstavnici udruga su ocijenili da su to predsjednik tehničke Vlade i hrvatska diplomacija i Vlada u cjelini, iako je ministar branitelja Tomo Medved, bio protiv toga i njemu vjeruju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šator je bio pokazatelj da se u Hrvatskoj neke stvari ne mogu postići demokratskim putem. Ostaje nam samo da prosvjedujemo, kao što se prosvjeduje u drugim zemljama, a vidjeli ste kako to izgleda", kazao je Glogoški. Ustvrdio je zatim da je Vlada pregovarala s četnicima.

"Pregovarali su sa četnicima koji su na vlasti u Srbiji... Narod Srbije je odlučio da ima četničku Vladu, a što možemo očekivati od njih? Hrvatska vlada je odlučila pregovarati s četnicima, a hrvatske su branitelje stavili pred gotov čin", zaključio je Glogoški.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo